Austrija: Pasoš i vozačka dozvola neće poskupeti ali državljanstvo i viza DA

04.07.2018

Poskupljenja taksi za izdavanje pasoša i vozačke dozvole u Austriji neće biti ove godine. Ali ko želi državljanstvo i vizu, moraće da izdvoji više novca nego do sada.

Cena pasoša i vozačke dozvole u Austriji  ostaje ista kao i na nivou 1. jula 2010 godine. Međutim, državljanstvo i boravišne dozvole će ipak poskupeti.
Prema podacima Ministarstva finansija, ovi birokratski troškovi Austrijance na  godišnjem nivou koštaju oko 40 miliona evra.
“Poresko opterećenje u Austriji  je previsoko”, izjavio je ministar finansija Hartwig Löger (ÖVP). Ide se u pravcu smanjenja poreske stope i do  40%.

Prva faza počinje od  1. jula sa smanjenjem doprinosa za osiguranje od nezaposlenosti (Arbeitslosenversicherung).
Prema rečima Vlade, korist će prvenstveno imati osobe sa malim prihodima. Oko  900.000 osoba u Austriji  će oko 311 evra godišnje plaćati manji doprinos.

Troškovi  za državljanstvo i vizu su povećani

Svi oni koji se prijavljuju i dobijaju austrijsko državljanstvo, od 1. jula umesto  976.80 evra platiće 1.115,30 evra.
Još jedan porast cena i taksi se odnosi na vize i dozvole za boravak.  Za dugoročnu vizu, na primer, sada se prijava plaća 150 evra umesto 100 evra.

Nekoliko referata MA 35 za produžavanje boravišnih dozvola za državljane tzv. trećih država (Srbije, Bosne i Hercegovine itd.) nalazi se na novim adresama. Koristimo priliku da objavimo pregled svih referata i njihovih nadležnosti, kao i radno vreme. 

PROČITAJTE JOŠ I OVO : 
Život u Austriji: Dnevne potrepštine skuplje za 3,3% 

Beč: Stanovanje sve skuplje!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava