Novo u Beču: Uputi za MRT i CT snimanja od doktora opšte prakse

10.12.2014

Uput za Magnetnu rezonantnu tomografiju (MRT) i Kompjuterizovanu tomografiju (СТ) se ne moraju više odobriti od strane specijalista u WGKK-u (Chefarzt). 

U Beču se svake godine izvrši više od 200.000 pregleda Magnetne rezonantne tomografije (MRT) i Kompjuterizovane tomografije (CT).

Do skoro je u Beču za ove preglede bilo je potrebno odobrenje  uputa od strane specijalista Bečkog zdravstenog osiguranja (Wiener Gebietskrankenkasse – WGKK). Naime , od 1. novembra 2014. godine važi pravilo da su za MRT i CT snimanja dovoljni samo uputi lekara opšte prakse, kućnog lekara ili doktora specijaliste.

Bečko zdravstveno osiguranje (WGKK) nedavno je ukinulo birokratsku prepreku za ove važne preglede. Naime, od sada uputi za Magnetnu rezonantnu tomografiju (MRT) i Kompjuterizovanu tomografiju (СТ) se ne moraju više odobriti od strane specijalista u WGKK-u (Chefarzt).

Beč je prvi grad u Austriji u kojoj je ukinuta ova birokratska barijera. Ova novina važi za 18 bečkih insitituta za CT-preglede kao i za 14 instituta za MRT koji imaju ugovor sa WGKK-om. Isto pravilo važi i za obe AUVA-bolnice i “Hanusch”.

Važno je napomenuti da ova novina važi samo za upute izdate od strane lekara koji imaju ugovor sa WGKK-om (Vertragsarzt).

“Ukoliko posetite lekara bez ugovora (Wahlarzt) i nadalje je potrebno odobrenje od strane specijalista WGKK-a”, izjavila je Ingrid Reischl, predsednica Wiener Gebietskrankenkasse,

Povraćaj novca za preglede kod privatnih lekara

Trenutno su u planu i izmene dosadašnjeg sistema za povraćaj novca od strane WGKK-a, kada su u pitanju pregledi kod privatnih lekara. Ubuduće će Bečlije moći da ispune zahteve za povratak novca na internetu, a do tad se WGKK trudi da njihovi klijenti ne čekaju duže od četiri nedelje na svoj novac.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava