Austrija počela sa vakcinacijom

28.12.2020

Prve vakcine protiv koronavirusa u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču, a čitav događaj emitovan je i u prenosu uživo na javnom servisu ORF.

Foto (c)Screenshot Facebook

Kao i u brojnim drugim evropskim zemljama i u Austriji je juče  počela vakcinacija protiv koronavirusa. Prve vakcine u Austriji je primilo pet osoba na Medicinskom fakultetu u Beču, a zatim  će širom zemlje još 10.000 osoba primiti vakcine kompanija Pfizer/BioNTech.

Kancelar Sebastian Kurz i ministar zdravlja Rudolf Anschober obratili su se na konferenciji za novinare podsetivši da se svet već godinu dana bori sa pandemijom COVID-19. Sebastian Kurz je kazao da je 27. decembar istorijski dan i istakao je da je vakcina ključna prekretnica u borbi protiv koronavirusa.

“Ovo je početak pobede protiv pandemije”, poručio je austrijski kancelar.

Napomenuo je da će se program vakcinacije provoditi u tri faze, dodajući da će se prvo vakcinisati zdravstveni radnici i osobe koje pripadaju rizičnim grupama, građani  stariji od 80 godina,  a potom i ostali građani.

Prvu vakcinu dobila jeTerezija Hofer iz Beča , a kako je saopšteno, posle nje još dve žene i dva muškarca svi rizični pacijenti stari između 80 i 93 godine. Takođe vakcinisali su se i prvi lekar i jedna sestra. Prvi vakcinisani Austrijanci su istakli da su se dobrovoljno javili za vakcinaciju.

Prva vakcinisana u Austriji, 84-ogodišnja Hofer, rekla je da se odlučila za vakcinu, jer želi ponovo da vidi svoje unuke i praunuke, a čitav događaj emitovan je i u prenosu uživo na javnom servisu ORF.

Vakcinaciju je sprovela predsednica Društva za vakcinologiju i šefica austrijske komisije za vakcinaciju Ursula Viderman-Šmit, uz prisustvo predsednika Lekarske komore Tomasa Sekereša.

Prve doze vakcine kompanije Fajzer/Biontek, oko 10.000, pristigle su pre dva dana u Austriju, odnosno u skladište u Beču, odakle su raspodeljene po pokrajinama.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava