Austrijski kancelar Kurc upozorio na drugi talas korona virusa

14.09.2020

Drugi talas korona virusa u Austriji, može biti stvarnost jer se po rečima kancelara Kurca očekuje 1.000 novih infekcija dnevno u  austrijskoj republici.

Foto: (c) pixabay

Savezni kancelar Sebastian Kurc je u nedelju, u izjavi za novinsku agenciju APA,  upozorio na drugi talas korona virusa u Austriji. Situacija u Beču je posebno dramatična, i po njegovim rečima očekuje se 1.000 novih infekcija dnevno u  Austriji.

“Ono što trenutno doživljavamo je početak drugog talasa. Broj infekcija povećava se iz dana u dan”, izjavio je u svojoj pismenoj izjavi za APA. Uputio je „hitni apel“ stanovništvu da se striktno pridržava mera.

“Pre dve nedelje bilo je oko 350 infekcija dnevno, juče smo već imali preko 850. Broj novozaraženih je posebno veliki u Beču, gde je zabeleženo oko 50 posto svih novih infekcija u Austriji. I uskoro ćemo dostići brojku od 1.000 novih infekcija na dan”,  očekivanje je kancelara Kurca.
„Molim stanovništvo da se pridržava svih mera, smanji socijalne kontakte, nosi zaštitne maske i drži se na distanci što je više moguće“, apelovao je Kurz.

Ipak, šef austrijske vlade se drži svoje ocene izražene krajem avgusta, da se svetlost može videti na kraju tunela – i da će leto sledeće godine biti uglavnom normalno.

“Ali biće i teška jesen i zima, za sve nas. Zbog toga smo sada svi zajedno pozvani da savladavamo izazove u narednim mesecima sa istom disciplinom i pažnjom kao i na proleće.”

 

Pamela Rendi-Vagner: Austrija prokockala  prednost koju je imala u aprilu

Pamela Rendi-Vagner , šefica Socijaldemokratske partije Austrije,  kritikovala je kancelara  Kurca, s obzirom na sve veće zaraze koronom. Po njenom mišljenju, povećanje broja slučajeva korone „ne iznenađuje“ jer je Austrija prokockala prednost koju je imala u aprilu. Optužila je austrijsku vladu da nije pristupila planski.

„Savezna vlada je odavno prokockala prednost koju smo imali u aprilu“, rekla je Rendi-Vagner. Posle Uskrsa mere su opuštene bez plana i bez pratećih mera. Na primer, prema Rendi-Vagner, obavezno nošenje zaštitnih maski u supermarketima je „prerano“ ukinuto, a bilo je i premalo testiranja.

U međuvremenu, zemlje poput Nemačke, pa čak i Italije imaju manje novih infekcija na 100.000 stanovnika od Austrije.

Osim navedenih kritika, Pamela Rendi-Vagner je spomenula i korona semafor, koji još uvek ne funkcioniše kako treba.

 

Zbog sve većeg broja novozaraženih, u petak 11. septembra je Grad Beč objavio preporuke, a  austrijska vlada najavila pooštravanje mera od ponedeljka, 14. septembra. 

Beč ostaje na žutom, strožije mere od ponedeljka u celoj Austriji

 

 

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

 

 

Aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava