PUTIN OBJAVIO VEST O PRVOJ VAKCINI PROTIV KORONE U SVETU

11.08.2020

Saopštenje predsednika Vladimira Putina na sastanku sa članovima vlade da je u Rusiji registrovana prva u svetu vakcina protiv korone. Pogledajte video.

(c) pixabay

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin objavio je da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv virusa korona.

“Koliko znam, jutros je, prvi put u svetu, registrovana vakcina protiv virusa korona“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Predsednik je istakao da zna da vakcina deluje prilično efikasno, formira se stabilan imunitet i prošla je sve neophodne provere.

 

 

Putin je rekao i da očekuje masovnu proizvodnju ruske vakcine protiv virusa korona u najskorije vreme.

„Nadam se da ćemo u najskorije vreme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog leka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, o čemu sam već govorio više puta, mogli da iskoriste razvoj i dostignuća naših stručnjaka, naših naučnika“, rekao je Putin.

Predsednik je izrazio nadu da će i druge zemlje, sledeći Rusiju, napraviti vakcine protiv virusa korona i da će se na svetskom tržištu pojaviti dovoljno preparata koji će moći da se koriste.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je prvu na svetu vakcinu za prevenciju nove koronavirusne infekcije (kovid 19), koju je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju „Gamalej“ u saradnji sa Ruskim fondom za direktne investicije.

Svetska zdravstvena organizacija objavila je 11. marta epidemiju novog virusa korona, kovid 19, za pandemiju. Prema poslednjim podacima, u svetu je do danas zaraženo više od 20 miliona ljudi, od čega je više od 739 hiljada umrlo.

Prva na svetu registrovana vakcina protiv virusa korona nazvana je „Sputnjik V“ — po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957. godine, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je jedna od njegovih ćerki primila vakcinu protiv virusa korona.

„Jedna od mojih ćerki je primila takvu vakcinu. U tom smislu je učestvovala u eksperimentu. Posle prve vakcinacije imala je temperaturu 38, sutradan nešto iznad 37 i to je to“, rekao je Putin na sednici vlade gde je objavljeno da je u Rusiji registrovana prva vakcina protiv kovida 19.

​„Nakon druge vakcine, druge vakcinacije, temperatura joj je takođe malo porasla, a zatim spala. Oseća se dobro, a titri su visoki“, dodao je predsednik.

On je napomenuo da mnogi ljudi uopšte nemaju spoljne manifestacije, ni temperature posle vakcinacije. „Kao da ništa nisu ni radili“, zaključio je Putin.

 

Izvor: Sputnik

 

 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava