Korona mere u Austriji: Obavezne maske u supermarketima

31.03.2020

Austrijska vlada je u ponedeljak 30. marta 2020. godine objavila nove zaštitne mere protiv širenja Korona virusa u Austriji. 

(c) pixabay

Na konferenciji za medije koja je održana u ponedeljak 30. marta 2020. godine najavljene su nove mere radi zaštite od širenja zaraze virusa Covid-19. Između ostalog  austrijska vlada je najavila da osobe koje pripadaju rizičnim grupama uskoro neće morati da idu na posao, već će se upućivati na rad od kuće, ukoliko je to moguće. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, odnosno radni zadatak nije moguće obavljati od kuće, zaposleni  je oslobođen od posla (verpflichtend freigestellt), a poslodavcu će ova mera biti nadoknađena. Detalji o ovoj meri uskoro će biti objavljeni.

Istovremeno, ministar zdravlja Rudolf Anšober najavio je zatvaranje hotela, a kupovina u supermarketima je dozvoljena isključivo uz nošenje zaštitnih maski.
Kancelar Sebastian Kurc i vicekancelar Verner Kogler  su dramatičnim rečima govorili o navodnom  ukidanju mera protiv širenja virusa Korone. “Trenutno je mirno pred oluju, a koliko okrutna je ova oluja može se videti kada pogledate našu susednu zemlju Italiju”, rekao je Kurc i samim tim potvrdio da u skorije vreme neće biti ukidanja mera vezanih za Korona virus.

Zatražio je od svih građana da učine sve “da se bolest ne širi”, da prate mere i da do daljnjeg smanje društvene kontakte.

 

Zaštitne maske u supermarketima

Kada je reč o najavljenoj meri  u vezi zaštitnih maski, one će biti obavezne prilikom kupovine u supermarketima. Ova mera će važiti od srede, dok se trgovine pripreme, a maske će biti besplatno podeljene kupcima na ulazu u trgovinu. Ova mera ne znači da i ubuduće ne treba držati propisano odstojanje od barem jednog metra. Takođe je naglasio da se ne radi o zaštiti od infekcije korona virusom, već da se spreči inficiranje drugih.

“Potpuno sam svestan da su maske nešto strano u našoj kulturi, i da će to biti velika promena u svakodnevnom životu”, naglasio je kancelar Kurc.
Takođe je dozvoljeno i nošenje sopstvenih  maski, a zaštita je obavezna čim supermarketi budu spremni da ih dele na ulazu. Kupci koji odbiju da prihvate masku, neće moći da uđu u supermarkete.

Ministar zdravlja Anšober je naglasio da su maske takođe preporučljive za decu. Uz masku se omogućava zaštita od izdisaja i izbegavanje mogućnosti da druga osoba u neposrednoj blizini može biti zaražena. Ukratko je naglašeno da je cilj sprečiti širenje Korona virusa u vazduhu jer među stručnjacima još uvek postoje različita mišljenja o tome koliko se dugo Korona virus zadržava u vazduhu.

 

 

Ublažavanja mera ni posle Uskrsa

Vicekancelar Kogler je takođe naglasio da mere neće  biti ublažene posle Uskrsa, jer  u suprotnom će biti prekoračeni kapaciteti u  medicinskim ustanovama i to bi značilo “mnogo više smrtnih slučajeva”. Stoga je apelovao na stanovništvo da „što je više moguće budu solidarni i učestvuju u sprečavanju širenja virusa i samim tim pomognu da se spasi što više  života“. Vicekancelar je takođe istakao da, još uvek, mnogi građani ne poštuju mere zaštite, što se pokazalo proteklog vikenda.

“Ovo nije običan grip i ne treba ga potcenjivati. On funkcioniše sasvim drugačije, inače  se ne bi uvele ovakve mere zaštite”, rekao je Kogler.

Kancelar Kurz je jasno stavio do znanja da su dosadašnje mere o Korona virusu u Austriji  bile efikasne,  ali postoji još dug put do povlačenja zaštitnih mera. Ako se to i dogodi, prvo će se ukidati mere koje se odnose na privredu, a škole i univerziteti će proraditi kasnije.

Kurc je dalje objasnio da se trenutno radi probni test na 2.000 ljudi. To će omogućiti da se do kraja nedelje proceni koliko je još ljudi zapravo zaraženo. Odgovarajuća ispitivanja se takođe sprovode i na medicinskom osoblju, koje je u ovom momentu veoma bitan faktor za celo društvo.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Beč ima krizni štab i novu dežurnu liniju za podršku starijim osoba

 

Film za decu Grada Beča – o korona virusu

Ukinute zone za kratko parkiranje “Kurzparkzonen” u Beču

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava