Ponovo uvedeno obavezno nošenje maski u Austriji

24.07.2020

Od petka u Austriji ponovo na snagu stupa obaveza nošenja maski u supermarketima, poštama, bankama i drugim zatvorenim prostorijama.

(c) pixabay

Austrija od petka 24. jula 2020. godine ponovo uvodi obavezno nošenje maski u prodavnicama, a razlog je veći broj novozaraženih od korona virusa.  Nošenje zaštitnih maski  u prodavnicama, nije više bilo obavezno od 15. juna 2020. godine, ali je vlada  ove nedelje donela odluku da ponovo pooštri preventivne mere i od danas su obavezne zaštitne maske.

„Ponovo smo došli u situaciju da su nam maske potrebne. Moto vlade je ostao isti, kao i na početku pandemije, a to je da se građanima omogući što više slobode, ali i preduzmu preventivne mere onoliko koliko je potrebno“, naglasio je austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

Pošto je u poslednjoj nedelji prekoračen trocifren broj novozaraženih, postoji i potreba da se ponovo uvedu pojedine mere, a to su ovog puta obavezno nošenje maski u svim oblastima svakodnevnog života, kao što su supermarketi, radnje, pošta, banke. Veliki  lanci supermarketa najavili su da će uskoro besplatno deliti jednokratne maske kupcima. Inače, marketima je zabranjeno da puštaju kupce koji odbijaju da nose masku.

Na snazi je i dalje obaveza nošenja maski u javnom prevozu, bolnicama i apotekama,  kao i  udaljenost od 1,5 metra.

Ministar zdravlja Rudolf Anšober  je na konferenciji za medije kazao da se uvođenjem obaveze nošenja maski podiže svest građana za rizik koji je i dalje prisutan.  Zatražio je i brže rezultate testiranja, rekavši da čitav proces mora biti završen u roku od 48 sati.

Ukazao je da je odnos novozaraženih i izlečenih u poslednja 24 sata 115 prema 99, što je rast od 16 aktivno obolelih. Prognoza za Austriju, kako je istakao, je da će i iduće nedelje biti beležen blag linearni rast, odnosno nastavak aktuelne situacije.

Austrijski vicekancelar Verner Kogler istakao je da virus nije nestao, i da je neophodno živeti s njim, te da se novim merama želi sprečiti drugo „zatvaranje“ zemlje.

Tokom pandemije korona virusa higijena ruku je takođe  jedno od ključnih pravila za sprečavanje širenja KOVID-19.

Najefikasniji način uklanjanja svih vrsta mikroba je pranje vodom i sapunom, ali kada smo napolju, sredstvo za dezinfekciju je od pomoći.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Bečke škole i vrtići imaju nova pravila u vezi korone

Air Serbia obustavlja letove do Austrije do 31. jula

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava