Venecija: Uskoro počinje naplata karata za ulazak u grad

03.03.2019

Jedan od najlepših gradova sveta, italijanska diva na vodi - Venecija, uskoro će početi naplaćivanje ulaznica, a to bi moglo da bude već u maju.

(c) pixabay.com

Gradska uprava Venecije usvojila je odluku da se počne sa naplaćivanjem “ulaznica” posetiocima za istorijski centar grada kako bi mogla da se obezbede sredstva za njegovo održavanje. Još nije poznato kada će početi naplaćivanje ulaznica, ali se pretpostavlja a bi to moglo da bude već u maju.

U 2019. godini ta taksa bi trebalo da iznosi 3 evra, dok bi se sledeće godine povećala na 6 evra, a u slučaju velike navale turista ta taksa bi mogla da se poveća i na 10 evra.

Oko 25 miliona turista “slije” se u taj grad svake godine, od kojih oko 14 miliona tamo provede samo jedan dan.

Glavna meta su upravo ti turisti koji dolaze samo na jedan dan. Među njima su i turisti sa kruzera, a čak 600 kruzera godišnje pristane u Veneciju. Avio-kompanije i autobuski prevoznici imaće priliku da svoju taksu uračunaju u karte, a po prvim procenama gradskih vlasti tako bi se moglo prikupiti i do 50 miliona evra godišnje.

Od ove obaveze će biti izuzeti turisti koji imaju smeštaj u samom gradu, jer oni, kako se naglašava u gradskoj upravi, već boravkom u nekom od smeštajnih objekata, plaćaju boravišnu taksu.

“Ovo je značajna prekretnica u upravljanju turističkim tokovima u Veneciji”, rekao je gradonačelnik Luiđi Brugnaro koji je zagovarao ovu šemu i dodao da je “ovo je jedinstveno u svetu. Ovo je prvi puta da se neko usudio to učiniti kako bi se grad održavao. Drugi nas gradovi pažljivo motre. Mi smo predvodnici“, kazao je gradonačelnik Brugnaro.

Brugnaro je objasnio da grad na čišćenje i održavanje istorijskog jezgra godišnje troši 30 miliona evra više od ostalih sličnih gradova sa bogatom istorijskom tradicijom, a da je broj stanovnika koji podmiruju račun pao sa 175.000 nakon Drugog svetskog rata na sadašnjih 50.000.

Gradsko veće, međutim, nije preciziralo na koji način će se naplaćivati ulaz, ali je gradonačelnik predložio da transportne kompanije koje dovode posetioce pridodaju taj iznos na cenu karte.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava