Vidovdanski sabor dijaspore održan u Beogradu

03.07.2023

U okviru dvodnevnog Vidovdanskog sabora dijaspore su učestvovali oko 250 predstavnika iz gotovo 30 država.

Vidovdanski sabor dijaspore, na kome je učestvovalo više od 250 predstavnika udruženja i organizacija koje okupljaju srpsku dijasporu širom sveta, kao i predstavnici Srba iz zemalja regiona, održan je 1. i 2. jula 2023. godine u Domu Narodne skupštine u Beogradu.

U okviru dvodnevnog Sabora, najveći skup predstavnika našeg naroda iz celog sveta, na kojem su učestvovali predstavnici dijaspore iz gotovo 30 država, organizovane su panel diskusije na temu privrednog povezivanja matice i dijaspore, unapređenja saradnje u oblasti kulture i obrazovanja, kao i zajedničkog rada na zaštiti nacionalnog identiteta.

Pomoćnik ministra za međunarodnu međunarodne odnose i evropske integracije u oblasti kulture Stanko Blagojević rekao je obraćajući se skupu da kultura predstavlja osnov očuvanja i razvoja nacionalnog identiteta, uključujući i suočavanje sa savremenim izazovima i potvrdio punu posvećenost Ministarstva jačanju odnosa u oblasti kulture sa Srbima u dijaspori.

„Postoje globalni izazovi sa kojima se suočavamo, ali je važno istaći da, postoje i oni posebni i specifični izazovi sa kojima se suočava srpski nacionalni identitet“, istakao je Blagojević i dodao da je neophodno da u saradnji i pomoći pažljivo slušamo potrebe dijaspore.

Kroz održane panele i diskusije istraženo je jačanje veza dijaspore i matice, podrška zajednicama, očuvanje jezika i kulture, unapređenje ekonoskih mogućnosti kao i prava naše dijaspore. Delegati iz rasejanja razgovarali su i o Zakonu o dijaspori i Srbima u regionu, o privredi i kulturi naših ljudi u svetu i u matici, kao i Strategiji očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore i mnoge druge teme.

Sabor je održan u organizaciji kabineta Đorđa Milićevića, ministra bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom.

Đorđe Milićević, istakao je značaj koji Srbija pridaje ovom saboru. To je jasno vidljivo jer su se obratili i podržali Sabor izaslanik predsednika Republike, predsednik Narodne skupštine, predsednica Vlade Republike Srbije, potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova, kao i izaslanik patrijarha srpskog.

Izvor: www.dijaspora.gov.rs

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Otvoren poziv za registraciju udruženja iz regiona i dijaspore

Održan prvi „Forum dijaspore“ u Banjaluci

Dijaspora donirala 4,25 miliona dolara tokom 2020. godine u dobrotvorne svrhe u Srbiji

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava