Nova vinjeta za autoputeve u Austriji je nebo plave boje i skuplja

23.08.2019

Vinjeta za austrijske autoputeve za 2020. biće nebo plave boje i skuplja nego do sad.

(c) Asfinag

Korišćenje autoputeva i brzih puteva (uključujući gradske zaobilaznice) u Austriji podležu naplati na sledeći način: kupovinom vinjete koja se nalepi na staklo (šoferšajbnu) ili u elektronskoj formi.  Ova zakonska obaveza  u Austriji važi za sva vozila ispod 3,5 tone, što znači i za motore. Nova vinjeta za 2020. godinu biće nebo plave boje i malo skuplja nego do sad.

Cene nove vinjete poskupela za 2,1%

Cena nove vinjete varira u zavisnosti od toga za koje vozilo se kupuje i za koji vremenski period. Vinjeta je ove godine poskupela za 2,1 odsto, što je odraz opšteg porasta cena i inflacije u Austriji.

Nove tarife 2020 za motorcikle
10 dana: € 5,40
2 meseca: € 13,70
Godišnja: € 36,20

Nove tarife 2020 za automobile
10 dana: € 9,40
2 meseca: € 27,40
Godišnja: € 91,10

Nova vinjeta za austrijske autoputeve biće uskoro u prodaji i važi od 1. decembra 2019. godine.

Vinjeta se može kupiti na ukupno 6.000 prodajnih mesta, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kod auto-moto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, u trafikama i na benzinskim pumpama.

Elektronska vinjeta se kupuje u ASFINAG shopu ili preko App-a „Unterwegs“Ona zapravo važi  od 1. decembra 2019. do 31. januara 2021. godine.

Uprkos tome što stara vinjeta još važi, iz “ASFINAG”-a apeluju vozačima da na vreme kupe novu nalepnicu i da ne čekaju poslednji čas.

 

Kazna za neposedovanje vinjete

Vinjeta je na austrijskim autoputevima obavezna i kršenje zakona se kažnjava novčano na licu mesta: za motor se plaća 65 evra, a za automobil 120 evra.

Ako se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava kod policije. Kazne u tom okviru iznose od 300 do 3.000 eura. Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti i u tom slučaju očekuje ih kazna do 240 evra .

Kao zaštita od falsifikovanja na vinjeti se obavezno nalazi srebrni hologram sa grbom Austrije i oznakom za autoput. Detaljnije informacije o novoj vinjeti možete naći na zvaničnoj Internet stranici “ASFINAG”-a.

 

 

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava