Vinjeta za 2020. godinu dostupna na 6.000 prodajnih mesta

25.11.2019

Vinjeta je na austrijskim autoputevima obavezna, a nova za 2020. godinu je već u prodaji na ukupno 6.000 prodajnih mesta, kako u Austriji, tako i u inostranstvu.

Foto: ©ASFINAG

Nova nalepnica za 2020. godinu izašla je u prodaju i  može se kupiti na ukupno 6.000 prodajnih mesta, kako u zemlji tako i u inostranstvu, kod auto-moto-klubova ÖAMTC i ARBÖ, u trafikama i na benzinskim pumpama.

Zajedno s digitalnom verzijom, koja je dostupna od 6. novembra, kupci sada mogu odlučiti koja im verzija vinjete više odgovara.

Vinjeta poskupela,  košta 91,10 evra

Cena godišnje vinjete za vozila do 3,5 tone porasla je za oko 2 evra u odnosu na prethodnu godinu i sad iznosi 91,10 evra. Za motocikle, vinjeta će ubuduće koštati 36,20 evra i tako će vozači platiti 70 centi više od godišnje vinjete u 2019. godini.

“Ne morate još žuriti sa kupovinom, ali od 1. februara je neophodna nova vinjeta plave boje ili digitalna vinjeta 2020 “, rekla je izvršna direktorka Asfinaga, Ursula Zechner.

Ako želite automatski da produžite  digitalnu godišnju vinjetu, ili ste se odlučili da sa nalepnice pređete na elektronsku formu vinjete, možete je kupiti u ASFINAG shopu ili preko App-a „Unterwegs“

Prilikom kupovine trebate popuniti sledeće podatke: E-Mail adresu, zemlju u kojoj je auto registrovan, način plaćanja i registarski broj, i u samo nekoliko koraka postajete vlasnik nove godišnje vinjete.

Moguća je i pretplata na godišnju vinjetu u Webshopu bez obaveznog čekanja na početak važenja. Vreme trajanja dvomesečne i desetodnevne vinjete, kao i registarski broj mogu da se promene u svako doba pre početka njenog važenja.

Ukoliko vam je ipak draže da na svom autu imate zalepljenu vinjetu, onda ona mora biti pravilno zalepljena: 
– Automobil: na unutrašnjoj strani prednjeg stakla automobila, na levom rubu ili iza unutrašnjeg retrovizora.
– Motorcikli: na teško odstranjivom, dobro vidljivom sastavnom delu motora.

Cena nove vinjete varira u zavisnosti od toga za koje vozilo se kupuje i za koji vremenski period. Vinjeta je ove godine poskupela za 2,1 odsto, što je odraz opšteg porasta cena i inflacije u Austriji.

Nove tarife 2020. za motorcikle
10 dana: € 5,40
2 meseca: € 13,70
Godišnja: € 36,20

Nove tarife 2020. za automobile
10 dana: € 9,40
2 meseca: € 27,40
Godišnja: € 91,10

Kazna za neposedovanje vinjete

Vinjeta je na austrijskim autoputevima obavezna i kršenje zakona se kažnjava novčano na licu mesta: za motor se plaća 65 evra, a za automobil 120 evra.

Ako se vinjeta ne plati na licu mesta, sledi prijava kod policije. Kazne u tom okviru iznose od 300 do 3.000 eura. Često se dešava da vozači vrše manipulaciju na vinjeti i u tom slučaju očekuje ih kazna do 240 evra.

Kao zaštita od falsifikovanja na vinjeti se obavezno nalazi srebrni hologram sa grbom Austrije i oznakom za autoput.

Na zvaničnoj Internet stranici “ASFINAG”-a možete pročitati detaljnije informacije o novoj vinjeti i stanju na putevima.

 

NAJNOVIJE VESTI-NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Auto sedište za decu: Samo 4 od 18 automobila imaju mesta za više sedišta

Aplikacija za putovanje: Korisne informacije i pomoć u slučaju nužde

Auto-put iz Austrije do Grčke: U Srbiji završen južni krak koridora 10

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava