waff: „Ček za novu šansu“ – I do 3.000 evra za stručno doškolovavanje

25.03.2015

Na inicijativu zamenice gradonačelnika, Renate Brauner, uveden je takozvani „Ček za novu šansu“ („Chancen-Scheck“) na osnovu kojeg grad Beč preuzima i do 3.000 evra za troškove kurseva odnosno daljeg školovanja lica koja su završila najviše osnovnu školu, a žele dalje da se obrazuju.

Onaj koji se i dalje obrazuje, ima ne samo veće šanse da dobije bolji posao i da bolje zaradi, već je kod njega i opasnost, da ostane bez posla, mnogo manja. Tako je, recimo, stopa nezaposlenosti kod lica koja su završila maksimalno osnovnu školu skoro 30%, dok je samo 9% nezaposlenih među onima koji su izučili neko zanimanje.

Za stanovnike Beča, čija je najviša školska sprema završeno obavezno školovanje, postoji na inicijativu zamenice gradonačelnika, Renate Brauner, čekovna knjižica za finansiranje daljeg školovanje „Chancen-Scheckheft“, za čije izdavanje je nadležan waff, Bečki fond za podsticanje profesionalnog usavršavanja radnika.

„Radnici i radnice, koji rade kao pomoćna radna snaga, zarađuju po pravilu i manje nego drugi. Sada više niko ne mora unapred svojim sredstvima da finansira svoj kurs, već može da se koristi „ček za novu šansu“ koji se dobija od waff-a“, kaže Brauner.

Pomoć i do 3.000 evra, može se iskoristiti i za priznavanje diploma i obrazovanja stečenog u inostranstvu

Čekovi waff-a mogu se iskoristiti za finansiranje naknadnog polaganja ispita za neko zanimanje u visini do 3.000 evra, za dalje stručno usavršavanje u visini do 1.000 evra i za sve takse prilikom polaganja ispita za neko zanimanje.

Pravo na ovu finasijsku podršku imaju svi stanovnici Beča koji su završili samo obavezno školovanje, ili su završili neku školu u inostranstvu, a rade kao pomoćna radna snaga. Ček se, dakle, može iskoristiti i za priznavanje diplome, odnosno obrazovanja, stečenog u inostranstvu u visini od 90% troškova kursa, odnosno do najviše 3.000 evra.

Da bi dobili ove čekove, odnosno da bi mogli da ih iskoristite, morate se prethodno javiti waff-u na telefon 01 217 48-555 i napraviti termin.

Dalje školovanje se mora obaviti u nekoj od obrazovnih institucija koje su priznate od strane waff-a.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava