Austrija: Opšta zabrana pušenja u lokalima?

04.09.2014

Nova ministarka zdravlja u Vladi Austrije Sabine Oberhauser založila se za opštu zabranu pušenja u austrijskim lokalima. Protiv ovoga su se odmah izjasnili predstavnici gastronomije.

Širom EU je opšta zabrana pušenja postala norma, a u Austriji je nađen kompromis po kojem se lokali mogu podeliti na pušački i nepušački deo, a ako je objekat ispod 50 m2 onda odlučuje vlasnik.
Nova ministarka Sabine Oberhauser založila se za opštu zabranu pušenja u svim lokalima širom Austrije. Ona predlaže da se pušenje sasvim zabrani u roku od pet godina. Ona ovim potezom želi da zaštiti ne samo nepušače, već i radnike u lokalima.

Reakcija ugostitelja

Predstavnici privrednika, posebno gastronomije, su se odmah oglasili protiv ovog predloga. Šef odeljenja za gastronomiju u Privrednoj komori Austrije, Helmut Hinterleitner, navodi da je Austrija našla optimalno rešenje na kojem “nam zavide mnoge druge zemlje” i da nema potrebe za promenama. Gastronomi ukazuju na primere sa severa Evrope, gde se dešava trend zatvaranja lokala posle zabrane pušenja u tim zemljama.

Već vidjeno

Sabine Oberhauser nije prva ministarka koja je pokušala da zabrani pušenje u lokalima. I njen prethodnik Alois Stöger, koji je odnedavno novi ministar infrastrukture,  takođe je bez uspeha pominjao ovu mogućnost.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava