Uskoro bez obaveznog nošenja maski u određenim prostorima

29.05.2020

U današnjem obraćanju javnosti, austrijski kancelar Sebastijan Kurc, najavio je dalje ublažavanje mera koje su na snazi zbog korona virusa.

(c) pixabay

Na današnjoj konferenciji austrijska vlada najavila novu fazu popuštanja mera u borbi protiv korona virusa koja će se spovoditi  sa “manje propisa i više samodiscipline”.  Kancelar Sebastijan Kurc je saopštio odluku Vlade da nošenje zaštitne maske na licu u  prodavnicama, neće biti više obavezno  od 15. juna 2020. godine.  Do daljnjeg maske će ipak ostati obavezne u javnom prevozu, zdravstvenim ustanovama, apotekama i frizerskim salonima, kao i ostalim uslužnim delatnostima gde se ne može održavati minimalna udaljenost od jednog metra. Kurz je kao primere naveo frizere ili zaposlene u ugostiteljstvu. Nošenje zaštitne maske u školama više neće biti obavezno od 15. juna, ali će javnost biti detaljno obaveštena na sutrašnjoj konferenciji.

“Na dobrom smo putu i možemo da pređemo na narednu etapu”, rekao je Sebastijan Kurc koji je pozvao građane na “zdrav razum” kako bi se bi izbeglo ugrožavanje drugih ljudi. Vlada ipak preporučuje da se maske i  dalje koriste tamo gde su  gužve veće.

Od 15. juna biće produženo i radno vreme restorana, barova i kafea i do umesto 23:00 časa, ugostiteljski objekti  moći će da rade do 01:00 posle ponoći. Takođe će biti ukinuta i mera da za jednim stolom sedi  najviše do četiri osobe.

Što se tiče noćnih klubova još uvek se ne zna kad će početi ublažavanje mera odnosno oni će do daljnjeg ostati zatvoreni. Sledeća runda razgovora na ovu temu desiće se za oko dve nedelje.

 

Korona virus: “Ovo nije kraj”

Kancelar Sebastijan Kurc je još jednom naglasio da virus još uvek nije izbrisan. Broj zaraženih bi mogao brzo da poraste , isto tako kao i što se smanjio.

“Ovo nije kraj”, naglasio je ministar zdravlja Rudolf Anšober  i rekao da se Austrija  i dalje nalazi usred pandemije. Ali moglo bi se reći „sa velikom srećom, da, do danas nisu primećeni nikakvi negativni efekti preduzetih koraka“. U svakom slučaju, mere će se stalno prilagođavati trenutnom stanju zaraženih.

Austrija, koja ima 8,8 miliona stanovnika, nije registrovala nijedan smrtni slučaj od koronavirusa u poslednja 24 sata. Ukupno 668 osoba je preminulo od tog virusa, a zaražena je 16.571 osoba.

U poslednjih nedelju dana u Austriji je broj novozaraženih iznosio ispod 50 osoba po danu, što je bio i jedan od razloga nove faze ublažavanja mera.

 

Obaveza karantina pri ulasku u zemlju takođe ne važi od 15. juna

Austrija neće otvoriti granicu samo sa nekim susednim zemljama od sredine juna. Na današnjoj konferenciji je rečeno da će povratno putovanje iz drugih zemalja sa kojima su napravljeni odgovarajući sporazumi takođe biti moguće bez 14-dnevnog karantina. Već postoje sporazumi sa Nemačkom, Lihtenštajnom i Švajcarskom. Od sredine juna trebalo bi da bude potpuno otvaranje granica bez kontrole, ali konkretni detalji  neće moći biti saopšteni pre srede, kad će se mnoge zemlje Evropske unije izjasniti o svojim odlukama, rekao je kancelar Kurc.

 

Aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

 

Vaučeri za restorane i kafiće za sva bečka domaćinstva

Proleće u Beču: Šetnja, trčanje, vožnja biciklom i penjanje

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava