Zajednica srpskih klubova: Monografija povodom 45 godina postojanja

31.10.2016

U prostorijama Diplomatske akademije u 4. bečkoj opštini predstavljena je monografija „45 godina srpskih klubova u Beču“. Tom prilikom ukazano je na značaj samoorganizovanja Srba u Beču, a prikazani su i izvodi iz filma o 45 godina postojanja kluba „Jedinstvo“.

U petak 28.10.2016. je u Diplomatskoj akademiji u Beču predstavljena reprezentativna dvojezična monografija „45 godina srpskih klubova u Beču“. Goste su pozdravili predsednik Zajednice srpskih klubova u Beču, koja je izdala knjigu, Borislav Kapetanović, kao i Njegovo preosveštenstvo, vladika Eparhije austrijsko-švajcarske, Andrej.

O značaju samorganizovanja Srba u dijaspori govorili su Vukman Krivokuća iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije – Uprave za odnose s dijasporom i Srbima u regionu, kao i istoričar Mag. Ljubomir Bratić iz Beča. Dugogodišnji aktivisti Mićo Đekić i Niko Mijatović su se osvrnuli na same početke osnivanja klubova početkom sedamdesetih godina prošlog veka, ali su govorili i o aktuelnim temama koje zaokupljaju naše ljude u Beču.

U ime grada Beča goste je pozdravio Mag. Peter Florianšic, dok je Mag. Darko Jurišić, predsednik Saveza Srba u Austriji, čestitao bečkim klubovima na ovom jubileju.
U okviru ove prezentacije prikazani su i delovi iz dokumentarnog filma o 45 godina postojanja kluba „Jedinstvo“, najstarijeg još uvek aktivnog srpskog kluba, ne samo u Beču, već i u čitavoj Austriji, sa željom, da se kroz istoriju jednog kluba pokaže razvoj klupskog života među našim građanima u Beču.

Povod za izdavanje ove monografije je i 50. godišnjica Sporazuma Austrije i Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije o regulisanom zapošljavanju jugoslovenskih radnika u Austriji koji je stupio na snagu 3. aprila 1966. godine.

U samoj monografiji su na oko 520 strana ilustrovane najvažnije informacije o samoorganizovanju najpre jugoslovenskih, a onda i srpskih građana u Austriji i to od 1970. do 2015. godine. Zahvaljujući i brojnim fotografijama, novinskim člancima, ličnim dokumentima i plakatima čitaoci Monografije su u prilici da dobiju uvid u kompletan život naših  građana od samih početaka njihovog dolaska u Beč, pa sve do danas.
Posebna vrednost monografije je i u tome što su svi tekstovi i na nemačkom jeziku tako da ona predstavlja značajan izvor istraživanja migracionih kretanja u Austriji i pomoć naučnicima koji se bave ovom temom.
2016. Dijaspora, Beč

GALERIJA FOTOGRAFIJA: 

 

PROČITAJTE  NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Dijaspora u fokusu: Zapadni Balkan i direktne investicije dijaspore

Gastarbajteri: Jubilej-50 godina od dolaska gastarbajtera u Beč

Zajednica srpskih klubova u Beču uručila plakete najzaslužnijima

IDEA PRO: Dokumentarni film o bečkom klubu „Jedinstvo“

Radna migracija u Austriji: Jubilej 50 godina od dolaska gastarbajtera

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava