Od iduće godine 1.500 evra poreza manje za porodice s decom

17. jan 2018 u 17:26

Šta je zapravo Familienbonus i koje će porodice imati pravo na novu olakšicu?

Austrijska Vlada je donela odluku o uvođenju poreske olakšice za porodice s maloletnom decom koja će važiti od iduće godine. Trenutno roditelji uživaju olakšicu koja se zove Kinderfreibetrag i  koriste je oni koji brinu o detetu (uz dečji dodatak/Familienbeihilfe i Kinderabsetzbetrag). Za decu do 10 godina starosti roditelji sada od poreza mogu otpisati i deo troškova za njihovo zbrinjavanje (Kinderbetreuungskosten). Te olakšice će od iduće godine zameniti tzv. Familienbonus Plus. O čemu se radi? Donosimo informaciju Saveznog ministarstva finansija o detaljima.

Informacije Saveznog ministarstva finansija o planiranoj meri

„Familienbonus Plus“ je poreska olakšica u visini od 1.500 evra godišnje po detetu, odnosno umanjenje poreza koji mora da se plati za tu sumu. Od ove olakšice treba da profitira 700.000 porodica sa 1,2 miliona dece koje će ubuduće godišnje plaćati za 1,5 milijardi evra manje poreza. Poresku olakšicu treba da uživaju svi roditelji koji zarađuju preko 1.700 evra bruto. Mera treba da stupi na snagu 1. januara 2019. godine.

Ko će imati pravo na Familienbonus Plus?

Pravo na ovu olakšicu imaće porodice čija deca još nisu navršila 18 godina, ukoliko imaju pravo na dečji dodatak i ako dete živi u Austriji.

Ako punoletno dete prima dečji dodatak, bonus za porodicu treba da iznosi 500 evra.

Kako će se dolaziti do olkašice?

Zahtev za Familienbonus Plus moći će da se podnese ili u okviru obračuna plate (od 2019.) ili prilikom podnošenja poreske prijave za 2019. godinu (dakle od 2020.e). Poreski obveznici mogu da biraju kako će podneti zahtev.

Kako će to funkcionisati kod bračnih parova? Da li će deliti bonus?

Poresku olakšicu će moći da zatraži ili samo jedan (bračni) partner ili će moći da se deli na oboje. Stvar izbora.

Kako je sa razvedenim roditeljima? Ko će imati pravo na bonus?

Kao što je sada slučaj s postojećom poreskom olakšicom pod nazivom Kinderfreibetrag, i Familienbonus Plus koji će je zameniti, treba da se deli na oba roditelja, ukoliko oboje doprinose zadovoljavanju potreba zajedničkog deteta.

Da li pravo na Familienhilfe Bonus imaju samohrani roditelji (majke) koji na osnovu niskog primanja ne plaćaju porez?

Kako bi se zadovoljile potrebe grupe samohranih roditelja koji zarađuju ispod 1.700 bruto u mesecu, planirano je povišenje sada postojeće poreske olakšice za njih (Alleinerzieherabsetzbetrag).

Šta se dešava s postojećom poreskom olakšicom (Kinderfreibetrag) i mogućnošću odbijanja od poreza za troškove brige o deci (Kinderbetreuungskosten)?

Te dve mogućnosti će otpasti.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava