AUSTRIJA: Šta buduća Vlada planira u oblasti školstva?

28.11.2017

Budući koalicioni partneri u novoj austrijskoj Vladi objavili su rezultate radne grupe koja se bavi obrazovanjem, odnosno školstvom.

Juče su šefovi Narodne (ÖVP) i Slobodarske stranke (FPÖ),  Sebastian Kurz i Heinz-Christian Strache, objavili rezultate radne grupe koja se bavila obrazovanjem.

Za decu čiji maternji jezik nije nemački spremaju se velike promene. Buduća Vlada pored obaveznog znanja nemačkog pre polaska u školu želi da umesto obaveze posećivanja škole uvede obavezno obrazovanje. Budući savezni kancelar Kurz želi da devetogodišnje “osnovno školovanje“  podrazumeva i savladavanje „osnovne kompetencije“: čitanje, pisanje, računanje i kreativnu kompetenciju. Ko ne uspe za devet godina (do navršenih 15) moraće da na ovaj ili onaj način da nastavi sa školovanjem najdalje do punoletstva (18 godina).

 

Klasične ocene se (ponovo) uvode odmah od 1. razreda, nemački i tokom raspusta

Budući koalicioni partneri žele da vrate „ocene“ i to odmah od prvog razreda osnovne. Klasično ocenjivanje od 1 „odličan“ do 5 „nedovoljan“ vladaće u svim školama i u svim razredima. Do sada je u mnogim osnovnim školama „pravo“ ocenjivanje započinjalo tek u poslednjem, četvrtom razredu, a do tada su ocene bile „opisne“.

U pojedinim  „novim srednjim školama“ (zamena za nekadašnje „Hauptschule“) postoji čak sedam različitih ocena. Ocenjivanje od 5 do 1 je po mišljenju Kurza pozitivno, jer učenik jasnije zna kakve su mu zasluge, a nastavnici mogu da upoređuju na osnovu konkretnih ocena.

Pre polaska u školu deca će morati da provedu dve godine u vrtiću (ali to će biti neophodno samo ako se testom utvrdi potreba). Učenici koji ne znaju dovoljno nemački da bi mogli da prate nastavu biće podučavani u posebnim razredima, a imaće obaveznu nastavu i posle podne i za vreme letnjeg raspusta.

Na kraju trećeg razreda osnovne (znači pred odlučujući 4. razred, kada se radi o prelasku u gimanziju ili odlasku u „Novu srednju školu“) na programu će biti obavezno „proveravanje talenata“. Na početku sedme godine školovanja (znači trećeg razreda „niže gimnazije“ ili „nove srednje škole“) učenici će dobijati „Pasoš za šanse“. Radi se o proveri obrazovnih standarda koje su do tada postigli i dodatnim testovima, kako bi se učenicima pomoglo prilikom izbora nove škole, eventualnog prelaska na zanat ili nastavljanja gimnazije. Veronauka treba da ostane u školama, a za one koji je ne žele biće obavezna etika.

Obaveza daljeg obrazovanja i za nastavnike

Nastavnici će morati dalje da se obrazuju i to isključivo onda kada nema nastave. Uvodi se i ocenjivanje rada nastavnika od strane učenika. Mreža celodnevnih škola treba dalje da raste, a radiće se i na obaveznom uvođenju svakodnevnog časa fizičkog vaspitanja.

Planira se provera svih nastanih planova, uredbi, naredbi, uputstava u smislu ukidanja preterane birokratije. Svi postojeći školski zakoni treba da budu jasno definisani samo  u jednom Zakonu o obrazovanju i u jednom Zakonu o pedagozima.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava