Jubilej: 150 godina bečkog bulevara i ulice Ringstrasse

29.04.2015

Grad Beč slavi 150. rođendan veličanstvenog bulevara Ringštrase brojnim manifestacijama i izložbama. Na najlepšem bulevaru sveta nalaze se ne samo brojne znamenitosti, već i veliki parkovi, važni spomenici i još mnogo toga.

Ove godine jedan od najlepših bulevara na svetu napuniće svoj 150. rođendan. Car Franja Josif  je otvorio bulevar Ringštrase (Ringstrasse)  1. maja 1865. godine i time dao znak za početak najvećih urbanističkih zahvata onoga vremena. U periodu posle toga nastale su veličanstvene građevine koje danas krase bečki Ring. Tu su, recimo, po nalogu cara izgrađeni Državna opera, Dvorski teatar, Novi zimski dvorac kao i Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej.
Parlament, Univerzitet i zgrada Gradske većnice su bili odraz demokratskog razvoja. A između njih su se nizale, jedna za drugom, raskošne palate bogatih predstavnika visoke buržoazije. Sve ove zgrade se ubrajaju danas u znamenitosti duž Ringštrase.
Dugo godina ova ulica dužine 5,3 kilometra i širine oko 57 metara je bila mesto gde su se sastajali pripadnici visokih slojeva društva. Danas je ona otvorena za sve, što potvrđuju i brojne manifestacije koje se održavaju na njoj ili u njenoj neposrednoj blizini, kao što, recimo, Bečki maraton, ili Parada duginih boja. Na potezu oko Dunavskog kanala, Ring je sastajalište mlade urbane scene i mesto gde se razvija moderna arhitektura. Na bečkom Ringu ima toliko reprezentativnih zgrada, palata i parkova, kao retko gde drugde u svetu.

Bečki tramvaj na Ringu

1868. godine Ringom je prošao prvi tramvaj koji su vukli konji. Na električnu struju se prešlo 1898. Godine. A da električni vodovi iznad vozila ne bi kvarili uličnu sliku, motori su se napajali iz akumulatora.

Znamenitosti na Ringu

Danas se sa obe strane Ringa nalazi oko 800 objekata. Neke od dodatnih znamenitosti su i crno-zlatna žičana ograda na Hofburgu, koja predstavlja najdužu ogradu iz vremena historicizma u svetu, zatim 5,5 metara visoka statua boginje Atine ispred Parlamenta ili figura „Rathausmann“ na vrhu tornja Gradske kuće sa cipelama broj 63.

Jubilej 150 godina Ringštrase se obeležava ove godine u Beču sa brojnim manifestacijama i izložbama.

Interaktivno putovanje Ringom

Vienna Ring View će Vas povesti na interaktivno putovanje po bečkoj Ringštrase. Klikom na link možete se upoznati sa najlepšim bulevarom na svetu i uživati u čarima bečkih znamenitosti iz poslednjih 150 godina.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava