Vienna Ring Tram: Bečka atrakcija žuti tramvaj

09.02.2016

Čuveni žuti tramvaj sa kojim možete videti atrakcije na čuvenom bečkom Ring-u je postavio novi putnički rekord: oko 94.000 putnika koristiti “žutu liniju” i na ovaj jedinstven način obilaze Državnu operu, Parlament, Gradsku kući ili muzeje.

ViennaRingTram (c) Wiener Linien

Od aprila 2009. godine, Vienna Ring Tram, žuti tramvaj, vozi bečkim Ringom i oduševljava  brojne turiste koji žele da upoznaju bečke atrakcije, kao što su Državna opera, Parlament i brojni muzeji.
U prošloj godini postavljen je novi rekord jer je 2015. godina donela oko 94.000 novih putnika koji su želeli da probaju ovaj bečki žuti tramvaj. Prethodni rekord je iz 2014. godine kada je bilo oko 80.000 putnika.

Vožnja bečkim Ring tramvajem traje oko 25 minuta, a glavna stanica za ulazak i izlazak se nalazi na Schwedenplatz-u.

Tramvaj ima i  LCD ekrane i sve vreme u toku vožnje na njima se obaveštavaju putnici o trasi kojom se voze i zanimljive podatke o 13 atrakcija koje mogu vidite u toku ove zanimljive vožnje. Osim toga putnici žutog tramvaja mogu staviti slušalice i saznati sve pojedinosti i zanimljivosti o Ringstrasse i njegovim veličanstvenim građevinama na sedam različitih jezika : nemačkom, engleskom, francuskom, španskom, italijanskom, ruskom i japanskom.
Za decužuti tramvaj nudi poseban program za slušanje, objašnjavajući znamenitosti pogodan za mlađe uzraste.

Vienna Ring Tram vozi svakog dana tokom cele godine od 10:00 do 17:30 časova i prima nove putnike se na svakih 30 minuta.
Cena karte za odrasle je 8 €, a za decu do 15 godina, 4 €.

Više informacija na zvaničnoj internet stranici Wiener Linien.

Tramvaj osvaja Beč

1864. godine Skupština grada Beča je odobrila probni period za tramvaj koji su vukli konji.
4. oktobra 1865. godine konačno su počeli da saobraćaju prvi konjski tramvaji na deonici od Votivne crkve (Votivkirche) do Dornbaha (Dornbach). Među preduzećima koja su se bavila ovim poslom rasplamsala se velika borba.

Takvo stanje, ali i razne druge okolnosti, dovele su na kraju do toga da je grad preuzeo upravljanje tramvajskim prevozom. Preuzimanjem od strane bečke opštine, započelo je veliko vreme bečkog tramvaja. Data je prednost elektrifikaciji i uveden je sistem obeležavanja linija brojevima i slovima koji i danas funkcioniše.

Tek sa uvođenjem električne eneregije kao pogonskog sredstva ostvaren je odlučujući prodor ka ekonomičnosti i preduzetničkoj sigurnosti.

Prva električna linija tramvaja u Beču, koja je počela da saobraća 28. januara 1897. godine, odgovara trasi kojom danas vozi linija 5. U godinama koje su sledile, mreža tramvaja koje su vukli konji brzo je elektrifikovana, tako da je poslednji bečki tramvaj na konjski pogon zamenjen elektičnim vozilom već 1903. godine.

Bečki tramvaj njegovi stanovnici s ljubavlju zovu „bim“, a taj naziv potiče od zvuka tramvajskog zvona.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI  OVDE

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Posao u Beču: Traže se vozači tramvaja na pola radnog vremena

Metro voz sa interaktivnim prozorima

Bečki metro: Generalna zabrana konzumiranja hrane

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava