Bečki zoološki vrt: Gradi se nova kuća za žirafe

16.11.2014

Planovi za novi objekat za žirafe u bečkom zoološkom vrtu su završeni. Izgradiće se novo prostrano boravište u kojem će žirafe boraviti tokom zime, kao i prostrano boravište gde će se šetati prilikom lepog vremena.

Bečki zoološki vrt uskoro će dobiti novo zimsko boravišteza žirafe. Time će se obezbediti prostor veličine od 440 m2 – što znači tri puta više prostora nego do sada. Atrakcija za posetioce biće svakako posebne terase, to jest galerije, koje će biti postavljene na visini i do pet metara, što omogućava gledanje žirafa u visini očiju. Žirafe će ovom prilikom dobiti i novo prostranije spoljno boravište veličine 1.500 kvadratnih metara.

Radovi na izgradnji “nove kuće” za žirafe trajaće dve godine a za to vreme životinje će boraviti u obližnjoj vojnoj kasarni “Maria Terezia” gde se gradi privremeno boravište.
Trenutno, u bečkom zoološkom vrtu borave četiri žirafe i njihov transport, u privremeno boravište, neće biti nimalo jednostavan zadatak a ujedno je i veliki izazov za zaposlene u zoološkom vrtu i vojsku. Preseljenje žirafa je planirano za kraj novembra.

Žirafe i dalje vidljive

Kako se posetiocima ne bi uskratilo zadovoljstvo da posmatraju žirafe, u periodu rekonstrukcije kaveza , u zoološkom vrtu (na izlazu Seckendorff – Gudent) biće postavljeni ekrani na kojima će se vršiti prenos uživo i prikazivati šta one rade u privremenom boravištu u kasarni.

Prva žirafa u Beč stigla iz Egipta

Trenutno boravište za žirafe datira iz 1828. godine i jedini je objekat u bečkom zoološkom vrtu koji nije kompletno obnavljan. Te davne godine stigla je prva žiraha u Beč, kao diplomatski poklon od egipatskog kralja. Dolazak prve žirafe izazvalo je veliko oduševljene kod Bečlija,a trideset godina kasnije (1858), u bečkom zoološkom vrtu rođena je prva žirafa na tlu Evrope.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava