Beč i Ringstrasse u Leskovcu

09.02.2018

Leskovac, jedan od najvećih gradova u Srbiji, dobiće "bečku notu" zahvaljujući  dokumentarnoj izložbi  posvećenoj Beču.

Leskovački kulturni centar

U saradnji Austrijskog kulturnog foruma i   Leskovačkog kulturnog centra, u petak 9. februara 2018. u 13 časova  biće otvorena dokumentarna  izložba posvećena Beču. Leskovčani će imati priliku da vide kako je Beč izgledao davne 1814. i 1815. godine, koji su sve  događaji obeležili taj period, ali i kako se kroz godine menjao poznati bečki bulevar Ringštrase.

Kroz dve postavke slika i fotografija biće prikazan jedan period austrijske prestonice. Fokus će biti i na Bečkom kongresu ali i  promenama koje su se dešave u ulici Ringštrase.

U istoriji Evrope „Bečki kongres“ se ubraja među najznačajnije međunarodne događaje većeg ranga. Tokom osam meseci koliko je kongres trajao Beč je bio politički, kulturni i društveni centar Evrope. Domaćin kongresa bio je car Franjo I. Austrijski, dok je zemlju predstavljao knez Meternih koji je obavljao i funkciju predsednika kongresa.

Cilj održavanja kongresa je bilo uređenje odnosa i dugoročno obezbeđenje mira i stabilnosti u Evropi. Diplomatski pregovori praćeni su društvenim dešavanjima i zadovoljstvima različitih vrsta. Beč je cvetao kao centar kulturnog života, a brojni umetnici boravili su za vreme trajanja kongresa u carskom gradu.

Leskovčani će moći da vide šta se dešavalo i kako se menjala ulica Ringštrase , jedan od najlepših  bulevara sveta na kome se nalaze, ne samo brojne znamenitosti, već i veliki parkova i važni spomenici.

Car Franja Josif je otvorio bulevar Ringštrase 1. maja 1865. godine i time dao znak za početak najvećih urbanističkih zahvata onoga vremena. U periodu posle toga nastale su veličanstvene građevine koje danas krase bečki Ring: Državna opera, Dvorski teatar, Novi zimski dvorac, Muzej istorije umetnosti i Prirodnjački muzej.

Parlament, Univerzitet i zgrada Gradske većnice su bili odraz demokratskog razvoja, a  između njih su se nizale, jedna za drugom, raskošne palate bogatih predstavnika visoke buržoazije.

Danas je ona otvorena za sve, što potvrđuju i brojne manifestacije koje se održavaju na njoj ili u njenoj neposrednoj blizini, kao što, recimo, Bečki maraton, ili Parada duginih boja. Na potezu oko Dunavskog kanala, Ring je sastajalište mlade urbane scene i mesto gde se razvija moderna arhitektura.

Ove godine Ringštasse će proslaviti svoj 153 rođendan.  

Želite li na  interaktivno putovanje po bečkoj Ringštrase. Samo jednim klikom možete se upoznati sa najlepšim bulevarom na svetu i uživati u čarima bečkih znamenitosti iz poslednjih 150 godina.

Izložbu u Leskovcu će otvoriti Mr Johanes Iršik direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu, a dela će biti postavljenja u holu Leskovačkog kulturnog centra.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava