Virtuelna razglednica Ringstraße

14.11.2014

Čuvena bečka ulica Ringstraße, sledeće godine, slavi svoj 150. rođendan. U čast ovog značajnog jubileja, Turistička agencija grada Beča napravila je Internet stranicu na kojoj se može virtuelno “prošetati” i zaviriti u svaki kutak ove ulice.

Zvanično otvaranje Ringstraße dogodilo se 1. maja 1865, kada je car Franz Joseph I u prisustvu carice Elisabeth, brojnih vojvoda i predstavnika grada Beča sa najvećim počastima otvorio ovu ulicu, koja se i danas zove istim imenom i jedna je od najlepših ulica austrijske prestonice.
U tadašnje vreme na ulicama Stubenring, Burgring, Dr.-Karl-Renner-Ring, Universitätsring i Schottenring, koje su sastavni deo Ringstraße, nisu postojale velike građevine kao danas. Sa druge starne ulice, na prostoru od Wollzeile do Babenbergerstraße, aristokrati u još u to vreme izgradili maestralne stambene zgrade koje i danas krase centar Beča.

Povodom jubileja 150 godina od otvaranja Ringstraße, Turistička agencija grada Beča je objavila projekat “Vienna Ring View” – Internet stranicu na kojoj posetioci mogu virtuelno pogledati sve znamenitosti i to u vidu fotografija visoke rezolucije sa perspektivom od 360 stepeni.

Najveća atrakcija stranice “Vienna Ring View” je virtuelna šetnja sa detaljima koji su veoma verno prikazani, čak bolje nego u stvarnosti. Postavljeno je ukupno 15 fotografija znamenitih građevina, a to su: Ringturm, Urania, Postsparkasse, Kriegsministerium, MAK, Staatsoper, Hofburg, Kunsthistorisches Museum, Naturhistorisches Museum, Parlament, Rathaus, Burgtheater, Börse, Universität Wien i Votivkirsche.

Osim toga, stranica nudi svojevrstan put kroz istoriju, sa mnoštvo informacija i fotografija iz prošlosti, ali i zanimljivih anegdota.
“Vienna Ring View” je dostupan na nemačkom, engleskom, ruskom i francuskom jeziku.
Turistička agencija grada Beča je spremila i nagradni kviz čiji pobednici mogu osvojiti zanimljive nagrade u vidu vikenda aranžmana u Beču ili torbi sa obeležjem grada.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava