Opštinski stanovi u Beču: Najuspešniji stambeni projekat  u svetu

17.04.2019

Jubilej „100 godina komunalne stambenogradnje“  biće ove godine obeležen bogatim kulturnim programom sa ciljem da se i stanari i građani Beča upoznaju sa istorijatom nastanka opštinskih stanova i njihovim funkcionisanjem.

(c) Fabebook Wiener Wohnen Photograph : Andreas Elgert

Komunalni ili opštinski stanovi (Gemeindewohnungen) su san mnogih stanovnika Beča, pogotovu onih sa plićim džepovima, pa time i mnogih migranata, a svakako i naših zemljaka „sa brdovitog Balkana“.

Komunalna stambenogradnja ima dugu tradiciju u Beču, ona je jedinstvena i predstavlja najuspešniji stambeni projekat  u svetu. Sve je počelo pre tačno 100 godina, davne 1919. godine, kada je posle četiri godine Velikog rata vladala oskudica i nemaština, a potreba za bilo kakvim stanovima ogromna. Tada je izgrađena prva zgrada sa opštinskim stanovima Metzleinstaler Hof u 5. bečkoj opštini Margareten. Bio je to prototip stambenih zgrada čija će se gradnja nastaviti ubrzanim tempom, da bi Beč danas imao oko 220.000 takvih stanova.

 

Obeležavanje jubileja

Jubilej „100 godina komunalne stambenogradnje“  biće ove godine obeležen brojnim manifestacijama, počevši od konferencije za medije u stambenom bloku Metzleinstaler Hof, pa do koncerta Bečkih simfoničara 19. maja 2019. godine  u stambenom bloku Rennbahnweg 27. Velika jubilarna proslava  održaće se i 30. juna u naselju Karl-Marx-Hof u 19. becirku sa šarenim programom kako za decu, tako i za odrasle.

Udruženje VOLXkino će postaviti  svoja bioskopska platna  i od juna 2019. godine prikazati ukupno 13 filmova u brojnim stambenim blokovima, kao što su Karl-Seitz-Hof, Karl-Wrba-Hof ili Harry-S.-Truman-Hof.

Predviđen je i bogat kulturni program sa ciljem da se i stanari i građani Beča upoznaju sa istorijatom nastanka opštinskih stanova  i njihovim funkcionisanjem.

Inače, u Beču u opštinskim stanovima živi oko 1 milion stanovnika, a ako se tome dodaju i stanovi koji se grade zahvaljujući subvencijama gradske vlade (geförderte Wohnungen) onda se može reći da gotovo dve trećine stanovnika Beča živi u subvencionisanim stanovima. Starije osobe koje žive u bečkim opštinskim stanovima imaju pomoć u selidbi od Grada Beča. 

Pravo na opštinski stan imaju osobe  sa nižim primanjima i to posle najmanje dve godine prijavljenog boravka u Beču. Opštinski stan u Beču mogu dobiti  austrijski državljani, ali   i stranci koji imaju neograničen boravaku Austriji  i čija trenutna stambena situacija ne zadovoljava njihove potrebe. Nadležna institucija za opštinske stanove (Gemeindewohnungen) je Wiener Wohnen.

U godini jubileja grad Beč je onima koji već stanuju u nekom od opštinskih stanova i poseduju Wiener-Wohnen-Service-Card ponudio i neke dodatne pogodnosti.

Stanovi u Beču koji pripadaju gradu Beču, takozvani opštinski stanovi, imaju svoj kućni red koji stanari moraju da poštaju.

Do 2020. godine biće izgrađeno 4.000 opštinskih stanova

Novi stambeni blok, „Barbara-Pramer-Hof“,  nazvan prema preminuloj bivšoj predsednici austrijskog Parlamenta, donosi sa sobom i novitete u gradnji opštinskih stanova,  a u prvom planu je moto „Svetlo, vazduh i sunce“.

To znači da blok zgrada obuhvata tri zgrade sa četiri, pet ili devet spratova i svaki stan će imati balkon ili lođu. Na raspolaganju će biti jednosobni, dvosobni i trosobni  stanovi,a površina ovih stanova iznosi  od 37 do 72 kvadratna metra. Na krovovima će biti zajedničke terase, kao i uređena dvorišta sa raznim sadržajima, a naravno i igrališta za decu. Pročitajte o novitetima u gradnji opštinskih stanova u Beču…

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Izdaju se prazni poslovni lokali u opštinskim zgradama

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava