Zajedno u budućnost: Prvi koraci Austrijskog saveza folklora

23.06.2021

U Beču je posle duge pauze održan koncert ansambala članica Austrijskog saveza srpskog folklora, gde su učestvovala društva iz cele Austrije. Ovo je ujedno i prva zajednička manifestacija folklornih udruženja Austrije u sklopu novog Saveza, a moto koncerta glasio je “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci“.

U subotu 19. juna 2021. godine održana je prva zajednička manifestacija folklornih udruženja Austrije pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci“. Posle duže pauze, uz poštovanje svih propisanih mera u vezi Covida-19, manifestacija je okupila članove sedam udruženja iz čitave Austrije, dok su ostale članice, od ukupno 14 društava, zbog trenutne situacije bile sprečene da nastupaju u Beču.

U programu su učestvovali:
-KUD ”J.Jovanović Zmaj” iz Feldkircha
-KUD ”Opanak” iz Salzburga
-KUD ”Ostrog“ iz Linza
-KUD ”Zavičaj“ iz Tullna
-KUD ”J.Jovanović Zmaj” iz Oberwaltersdorfa
-KUD ”Jedinstvo” iz Beča
-SKC ”S.Mokranjac“ iz Beča
-KSD ”Bambi” iz Beča

Manifestaciju je otvorio predsednik ASSF Aleksandar Stankovic koji je pozdravio sve prisutne i učesnike u programu i ujedno prezentovao novoosnovani savez . Lepu reč uputili su i ambasador Republike Srbije u Austriji Gospodin Nebojša Rodić, predstavnici opština grada Beča, sveštena lica i predsednik Saveza Srba u Austriji Gospodin Darko Jurišić koji je pozvao i ostala Društva iz Austrije da se priključe novoosnovanom savezu.

Austijski savez srpskog folklora osnovan je prošle godine sa ciljem da okupi društva koja se bave folklorom i pruži mogućnost izvođačkim ansamblima ovih društava da pokažu svoje znanje, da se upoznaju, druže i razmene iskustva na polju folklora.

Osim kulturno umetničkog programa ovom prilikom su prezentovani ciljevi i planovi ovog dugo planiranog i preko potrebnog Saveza folklornih udruženja u Austriji.
„Nakon više decenija negovanja i razvijanja srpskog folklora, zahvaljujući čvrstoj volji i želji velikog broja Kulturno-umetničkih društava u Austriji osnovan je prvi Austrijski savez srpskog folklora. Ova organizacija ima za cilj da uspostavi jednake kriterijume za promovisanje i očuvanje našeg kulturnog nasleđa u Austriji“, izjavili su iz Upravnog odbora Saveza folklora, na čelu sa Aleksandrom Sašom Stankovićem.

Zbog strogih mera kontigent ulaznica za gledaoce je bio ograničen i odavno rasprodat unapred.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava