Beč je stabilan po pitanju brakova, stranci zaslužni za to

09.01.2015

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da se u Beču, u odnosu na ostale pokrajne Austrije, može primetiti stabilan broj novovenčanih parova, a razlog za ovaj trend mogu biti i migranti, koji više poštuju bračnu zajednicu.

Austrijski socijolog Sigrid Kroismayr nedavno je objavila rezultate svog istraživanja o sklapanju brakova u Austriji koje je obuhvatalo i poreklo mladih supružnika.

Šezdesetih  godina prošlog veka u Austriji se godišnje venčavalo oko 55.000 parova. Od tada se mogao primetiti znatni pad u broju venčanja. To je pokušavala da ublaži aktuelna vlast, Socijaldemokratska partije (SPÖ),  novčanom podrškom u iznosu od 15.000 šilinga (1090,90 evra). Ova takozvana “podrška večanja” (Heiratsbeihilfe) nije imala dugoročni efekat, jer se od 1973. godine broj sklopljenih brakova i dalje smanjivao. Na primer, 1975. godine u Austriji je oko 46.500 parova  reklo sudbonosno  “da”, a u 2013. godini to je učinilo  samo 36.140 parova.

Kada se uporede austrijske pokrajine dolazi se do veoma zanimljivog podatka. Dok je broj sklopljenih brakova u ostalim austrijskim pokrajinama i dalje opadao , u Beču je do 2005. godine broj sklopljenih brakova ostao stabilan. Tek 2013. godine osetio se manji broj brakova u Beču.

Interesantan podatak:  do 1995. godine u Beču je oko 90% bračnih parova svoje večanje slavilo pre nego što su dobili decu, što je 20% više u odnosu na ostale regione u Austriji. U Koruškoj, na primer, početkom 1980 godina 80% dece došlo je na svet u vanbračnim zajednicama.

Migranti više cene brak

Interesanta je i činjenica da se brakovi u Beču “održavaju” najduže. U svom istraživanju Sigrid Kroismayr je došla do zaključka da je razlog ovog pozitivnog trenda zapravo migracija, jer se od 1989. godine primećuje rast broja venčanih parova stranog porekla. U 2004. godini više od polovine skopljenih brakova su zapravo osobe bez austrijskog državljanstva. Trenutno, migranti čine oko 30% večanih parova u Beču. Po mišljenju Kroismayerove netačno je da se migranti venčavaju iz interesa, na primer zbog vize, egzistencije i slično.

U odnosu na “zapadne” parove, migranti tradicionalnije gledaju na instituciju braka i venčavaju se najčešće iz kulturoloških i verskih razloga. Kada se saberu svi rezultati ovog istraživanja može se slobodno reći da je zapravo multi-etničko društvo u Beču razlog za “stabilan broj” brakova.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Venčanje u Beču: Najpopularnije lokacije za sudbonosno „DA“ iz snova

 

 

Stanovništvo Austrije: Udeo stranaca 16,7% u ukupnom broju stanovnika

Materice: Danas je najveći hrišćanski praznik svih majki, baka i žena

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava