Aleksandar Vučić u radnoj poseti Austriji

31.01.2018

Na poziv predsednika Austrije Aleksandera Van der Belena predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće 2. februara u radnoj poseti Austriji. Predsednik Srbije susrešće se i sa kancelarom Austrije Sebastijanom Kurcom i predsednikom Saveznog Parlamenta, Volfgangom Sobotkom.

Radna poseta predsednika Republike Srbije, Aleksandra Vučića zakazana je za petak, 2. februar 2018., kada će se srpski predsednik susresti sa najvišim austrijskim zvaničnicima.

Predsednik Republike Austrije, dr Aleksander Van der Belen, dočekaće gospodina Vučića u 11:00 sati uz vojne počasti u unutrašnjem dvorištu rezidencije u dvorcu Hofburg. Posle sastanka u četiri oka i sa članovima delegacija, predsednici dve države će u 12.30 održati zajedničku konferenciju za medije.

U nastavku radne posete predsednik Vučić će se susresti i sa novim saveznim kancelarom Republike Austrije, Sebastijanom Kurcom, sa kojim će takođe voditi razgovore nasamo i sa delegacijom.

Posle radnog ručka na redu je poseta Nacionalnom parlamentu Austrije u kojem će predsednika Srbije sa delegacijom primiti predsednik Saveznog Parlamenta, gospodin Volfgang Sobotka. Razgovorima u Parlamentu se završava prva zvanična poseta Aleksandra Vučića Republici Austriji u svojstvu predsednika Srbije.

Austrijski mediji posetu Vučića ocenjuju kao prijateljsku posetu poznatog političara Austriji, sa kojom – po rečima uglednih političara – Srbija ima izvanredno dobre bilateralne odnose, posebno u oblasti privrede i investicija.

Srpski predsednik i novi austrijski kancelar Sebastijan Kurc  su odlično sarađivali kada se, na primer, radilo o rešavanju velike izbegličke krize, odnosno zatvaranju takozvane balkanske rute za izbeglice koje su masovno dolazile u Austriju, a u kojoj je Srbija odigrala vrlo značajnu ulogu.

Ovoga puta glavne teme razgovora će se odnositi na perspektivu Srbije za pristupanje EU do 2025. godine, što Austrija snažno podržava već duže vreme. Biće reči i o tome šta Austrija u tom smislu može da uradi kao predsedavajući EU u drugoj polovini 2018. godine. Razgovaraće se i o razvoju dijaloga sa Prištinom, kao i o privrednoj saradnji i ostalim bilateralnim pitanjima.

Pročitajte i ovo:
Aleksandar Vučić je novi predsednik
Beograd je opet u žiži svetske javnosti
Premijer Vučić na prijemu u Beču, u čast srpske dijaspore
Sebastian Kurc u Beogradu

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava