Arno Gujon imenovan za v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

30.11.2020

Arno Gujon je francuski i srpski humanista koji je prvi put je došao u Srbiju krajem 2004. godine i tom prilikom sa starijim bratom Bertranom i dvojicom prijatelja kamionom dovezao humanitarnu pomoć skupljenu u Francuskoj. Posle 17 godina humanitarnog rada i vellikog zalaganja za srpski narod imenovan je za v.d. direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Foto www.dijaspora.gov.rs

Vlada Republike Srbije je donela odluku da Arno Gujon bude izabran za vršioca dužnosti direktora Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, koja je organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova.
„Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom“, kazao je Gujon prilikom sastanka sa Nikolom Selakovićem, novim ministrom spoljnih poslova Republike Srbije.
Ministar Selaković izrazio je očekivanje da će taj organ uprave u sastavu Ministarstva spoljnih poslova nastaviti da dosledno i prioritetno radi na zaštiti prava i interesa i očuvanju kulturnog i jezičkog identiteta dijaspore i Srba u regionu.

Foto www.dijaspora.gov.rs

Prema rečima ministra Selakovića, pružanje pomoći u očuvanju i razvoju duhovne, nacionalne i kulturne samobitnosti srpskog naroda izvan Republike Srbije, pre svega u regionu, jeste posebno važno s obzirom na činjenicu da će uskoro u državama u okruženju biti organizovan popis stanovništva.

Selaković je Gujonu poželeo mnogo sreće i uspeha u radu, istakavši da je uveren da će on, kao osvedočeni borac za bolji položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji i borac za istinu o istorijskim događajima u regionu u protekle tri decenije, u tesnoj saradnji sa ministrom spoljnih poslova, Vladom Srbije i predsednikom Republike učiniti značajne pomake u poslovima iz svoje nadležnosti.

Arno Gujon je osnivač nevladinih organizacija „Solidarnost za Kosovo“ i „Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji“, realizovao je brojne akcije pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji, i bio aktivan na širenju istine o događajima na prostorima bivše Jugoslavije.

Autor je i koautor četiri knjige o Srbiji i Kosovu i Metohiji i dobitnik je brojnih visokih priznanja u Srbiji i Republici Srpskoj, između ostalih Ordena Svetog Save prvog reda, Ordena Njegoša prvog reda, Zlatne medalje predsednika Srbije za zasluge.

Više puta je boravio u Beču povodom promocije knjige “Svi moji putevi vode ka Srbiji“ i projekta “Karavan kulture govora” gde je Arno Gujon učestvovao u diskusiji. 

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Solidarnost za Kosovo: Plastenici za porodice širom Kosova i Metohije

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava