Državljanstvo: Izmena Zakona o državljanstvu Republike Srbije

30.04.2018

Obaveštavamo Vas da su doneti Zakon o dopunama Zakona o državljanstvu Republike Srbije i Zakon o jedinstvenom matičnom broju građana (JMBG).

Foto: Profimedia.rs

Usvojenim izmenama Zakona o državljanstvu (član 3) propisano je da u državljanstvo Republike Srbije može biti primljen državljanin SFRJ ili državljanin druge republike ranije SFRJ, odnosno državljanin druge države nastale na teritoriji SFRJ, koji na dan 31.12.2016. godine i na dan podnošenja zahteva ima prijavljeno prebivalište u Republici Srbiji.

Zahtev za sticanje državljanstva Republike Srbije po navedenom pravnom osnovu može se podneti u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona o dopunama zakona o državljanstvu Republike Srbije, odnosno do dana 03.04.2019. godine.

Navedenim pravnim osnovom obuhvaćena je kategorija lica koja ima prijavljeno prebivalište na teritoriji Republike Srbije na dan 31.12.2016. godine kao i na dan podnošenja zahteva i državljanstvo SFRJ ili neke od država nastale na teritoriji SFRJ.

Spisak potrebne dokumentacije za prijem u državljanstvo možete pronaći OVDE.

 

Procedura dobijanja državljanstva

Najjednostavniji način za sticanje državljanstva Republike Srbije za sve pripadnike srpskog naroda sa teritorije Republike Srbije i iz regiona i njihove potomke, koji Srbiju doživljavaju kao matičnu državu jeste na osnovu člana 23. Zakona o državljanstvu, koji propisuje::

„Pripadnik srpskog naroda, koji nema prebivalište na teritoriji Republike Srbije, ima pravo da bude primljen u državljanstvo Republike Srbije bez otpusta iz stranog državljanstva, ako je navršio 18 godina života i nije mu oduzeta poslovna sposobnost i ako podnese pismenu izjavu da Republiku Srbiju smatra svojom državom“.

Detaljno uputstvo: Procedura dobijanja državljanstva Republike Srbije 

Izvor:
Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije/ Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

 

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Prvi Svesrpski dečji sаbor za decu iz rasejanja

 

Knjiga “Učimo ćirilicu” redakcije dnevnog lista “Vesti”

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava