Proglašeno vanredno stanje na teritoriji čitave Srbije (VIDEO)

15.03.2020

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić saopštio je večeras da je zbog situacije sa koronavirusom doneta odluka o proglašenju vanrednog stanja na teritoriji cele Republike Srbije.

(c) FB @vucicaleksandar

Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija rekao da je ovakva odluka doneta nakon večerašnjeg sastanka Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Kriznog štaba za otklanjanje nastalih i sprečavanje mogućih štetnih posledica zarazne bolesti COVID-19 po privredu, kojem je predsedavao.

Prema njegovim rečima, vanredno stanje stupa na snagu odmah, nakon objave u „Službenom glasniku“, a zatim će uslediti sednica Vlade na kojoj će biti doneta uredba o merama za vreme vanrednog stanja.

 

 

Preporuka državljanima Republike Srbije u inostranstvu

Državljani Republike Srbije koji dolaze iz država, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19, odnosno žarišta epidemije, i to iz: Švajcarske Konfederacije, Republike Italije, Islamske Republike Iran, Rumunije, Kraljevine Španije, Savezne Republike Nemačke, Francuske Republike, Republike Austrije, Republike Slovenije i Republike Grčke, upućuju se u izolaciju u trajanju od 28 dana.

Državljanima Republike Srbije koji dolaze iz drugih država, određuje se mera stavljanja pod zdravstveni nadzor na akutno respiratorno oboljenje izazvano novim Korona virusom SARS-Co-2 trajanju od 14 dana (izolacija u kućnim uslovima).

Predsednica Vlade Ana Brnabić je apelovala na građane Republike Srbije da poštuju vanredne mere.

Predsednik Aleksandar Vučić je ranije zamolio srpsku dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vreme katoličkih uskršnjih praznika i pravoslavni Vasrks, kada se inače očekuje „pik“ virusne infekcije.

„Ono što će za nas biti najveći izazov su katolički uskrs i pravoslavni vaskrs. Molim naše ljude u dijaspori da razumeju da ne dolaze u našu zemlju”, kazao je on na konferenciji za štampu.

U skladu sa merama Vlade Republike Srbije za sprečavanje širenja i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Ministarstvo spoljnih poslova preporučuje državljanima Republike Srbije koji borave u inostranstvu da sva putovanja u Republiku Srbiju koja nisu neophodna odlože do daljeg, naročito ukoliko planiraju dolazak iz zemalja, odnosno područja sa intenzivnom transmisijom bolesti COVID-19.

Informacije u vezi korona virusa u Republici Srbiji možete pročitati na zvaničnoj stranici Ministarstva zdravlja Republike Srbije.

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Srbija uvodi mere predostrožnosti zbog korona virusa

Srbija: Privremeno zatvorena 44 granična prelaza

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava