Austrija od 1. jula preuzima predsedavanje Savetom EU

29.06.2018

Austrija za vreme predsedavanja EU, planira da održi brojne sastanke Unije, a većina njih biće održana u Beču.

Austrija od 1. jula 2018. godine  preuzima od Bugarske šestomesečno predsedavanje Svetom EU čiji će prioriteti biti borba protiv ilegalne migracije, zaštita spoljne granice EU, digitalizacija i približavanje Zapadnog Balkana, najavljeno je iz Beča.

Austrija  treći put na šest meseci preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije, nakon 1998. i 2006. godine. Potom će se do kraja decembra 2020. godine, po principu rotacije, smenjivati Rumunija, Finska, Hrvatska i Nemačka.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc ističe da tokom predsedavanja Austrije EU očekuje napredak u pristupnim pregovorima Srbije i Crne Gore. Kurc je, u intervjuu bečkom dnevniku “Standard”, kazao da su Zapadni Balkan i širenje EU među prioritetima šestomesečnog predsedavanja, koje Austrija preuzima 1. jula 2018.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:  Sebastijan Kurc: Srbija prednjači na Balkanu

Bilаterаlni odnosi Srbije i Austrije nikаdа nisu bili bolji – Aleksandar Vučić sа predsednikom Vlаde Austrije Sebаstijаnom Kurcom. Foto (c) FB A. Vučić

 

Brojni sastanci za vreme predsedavanja Austrije EU

Austrija za vreme predsedavanja EU, planira da održi brojne sastanke Unije. Većina sastanaka biće održana u Beču, ali su planirane konferencije i u Lincu, Alpbahu i Gracu.
Datumi su još podložni promenama, jedino je fiksno da će neformalni Samit šefova država o vlada EU biti održan 20. septembra u Beču.

Takođe, neformalni saveti ministara koji će biti održani u Beču su Savet ministara pravosuđa i unutrašnjih poslova 5. i 6. jula, o zapošljavanju, socijalnoj politici, zdravstvu i zaštiti potrošača 19. i 20. jula, kao i neformalni sastanak ministara finansija 7. i 8. septembra 2018.

Saveti ministara za zaštitu konkurentnosti, takođe će biti održani, kao i šefova diplomatija, koji je predviđen krajem avgusta, te i sastanak ministara finansija EU i država ASEAN-a. Savet ministara odbrane, te i neformalnih saveta o zdravstvu, omladinui, trgovini, ravnopravnosti o porodici takođe su na programu.

Planirano je da se 18. i 19. septembra održi neformalni Savet o energetici u Lincu. U Alpbahu bi trebalo da se održi trodnevni sastanak ministara poljoprivrede, a u Gracu sastanak ministara saobraćaja i zaštite životne sredine.
Pored ovih sastanaka u Austriji biće održani i uobičajeni neformalni sastanci EU koji se održavaju u Briselu i Luksemburgu, kao i  plenarno zasedanje Evropskog parlamenta i redovan Savet EU.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava