Popuštanje mera u Austriji: Povratak u normalan život uz velike mere opreza

25.04.2020

S obzirom na to da je epidemiološka situacija sa Korona virusom u Austriji povoljna, popuštanje mera počinje u naredne dve nedelje, uz velike mere opreza i u predviđenim fazama.

(c)pixabay

Austrija u naredne dve nedelje počinje s popuštanjem mera budući da je epidemiološka situacija Korona pandemije povoljna. Ukupno su do sada u Austriji zabeležena 15.134 slučaja zaraze, dok je broj oporavljenih 12.103.
Austrijska vlada, na čelu sa kancelarom Sebastianom Kurzom, i dalje upozorava stanovništvo da se stanje u Austriji  za sad stabilizovalo, ali to i dalje ne znači da je situacija idealna. Samo ukoliko građani poštuju propisane mere, i ne dođe do ponovnog  uvećanja broja obolelih može doći do normalizacije stanja u zemlji.

Ukoliko stopa reprodukcije ostane ispod 1 odsto , desiće se i popuštanje mera  i to po određenom planu , od prve nedelje maja. Normalizacija svakodnevnog života vršiće se u fazama, a između svake mere će proteći određeni vremenski period da bi se mogao pratiti učinak pojedinih mera.

Državne granice se za sad neće otvoriti, odnosno nije naglašeno kad bi se to moglo desiti. Može doći do popuštanja ove mere samo sa zemljama koje imaju, kao i Austrija, povoljnu epidemiološku situaciju.

Državni kancelar Sebastian Kurz objasnio je da bi sve trgovine trebalo da budu otvorene od 1. maja, dok bi škole, restorani i crkve trebalo da počnu sa radom od 15. maja.

U Austriji od 1. maja počinju raditi većina trgovina, uključujući i frizerske i kozmetičke salone. Vlada će sledeće nedelje objaviti i detaljan plan za otvaranje ugostiteljskih objekata. Već je najavljeno da bi ugostitelji mogli početi sa radom  od 15. maja, sa ograničenim radnim vremenom  do 23:00 h.

Od sredine maja i javne službe će ponovo početi rad sa strankama. Vernici će takođe moći da posećuju crke i verske službe, ali uz obavezno nošenje  zaštitnih maski i održavanje rastojanja od dva metra.

 

Učenici se vraćaju u klupe postepeno

Učenici završnih razreda, po trenutnim najavama, vraćaju se u klupe 4. maja, a ostali postepeno od 15 maja, najavila  je vlada.

Dok će se škole službeno otvoriti u petak 15. maja, nastava bi praktično mogla da počne u ponedeljak 18. maja, rekao je ministar obrazovanja Hajnc Fasman.
Većina razreda biće podeljena u dve grupe, od kojih će jedna pohađati nastavu od ponedeljka do srede, a druga grupa u četvrtak i petak. Sledeće nedelje nastava bi se odvijala obrnutim redom.

Učenici od 15 godina i stariji, koji nisu u završim razredima, vraćaju se u škole 29. maja, rekao je Fasman. On je istakao da je kućno školovanje bilo zahtevno za učenike i nastavnika, ali i roditelje, i da najnovija odluka popuštanja mera bilo lako doneti.  Moralo se voditi računa o ravnoteži između zaštite od infekcije i vraćanja u školske klupe.

 

 

Izletničke atrakcije

Poznato bečko izletište park dvorca Laksenburg  otvara se 1. maja, ali pod određenim uslovima. Park će biti otvoren za posetioce svakog dana od 8 do 18 sati, oni će morati da napuste park najkasnije do 19:00 časova, jer će biti zatvoren preko noći. Pored toga, u park dvorca može se ulaziti samo kroz glavni ulaz (P1) ili ulaz kod sale  za jahanje  (P2). Ulaz kod  rekreativnog centra  (P3) ostaje zatvoren. Obavezno je poštovanje minimalne udaljenosti od jednog metra od drugih posetilaca i zaposlenih u kompleksu Laksenburg, kao i nošenje zaštitne maske za usta i nos usta na trajektu i u toaletu. Trajekt može prevoziti najviše deset ljudi.

 

Dvorac Šenbrun i bečki Zoološki vrt ponovo će biti otvoreni za svoje goste, a ulaznice će se prodavati na internetu.

Zoološki vrt  biće otvoren svakodnevno od 9. maja od 9:00 do 18:30, a posetioce očekuju mnoštvo atrakcija kao i do sad, između ostalih i veliki broj mladunaca. Za sada nije moguć obilazak sa vodičem, a na svakom koraku će se nalaziti obaveštenja kako bi se osigurala minimalna udaljenost. Restoran i zoo prodavnica biće otvoreni u skladu sa važećim propisima.

U palatu Šenbrun posetioci mogu doći od 15. maja, svakodnevno od 10:00 do 17:00 časova. Carski apartmani i velelepne reprezentativne sobe mogu se razgledati samo pojedinačno. Dečiji muzej Šenbrun za sad ostaje zatvoren. Lavirint, igralište i terasa Gloriette ostaju zatvoreni do daljnjeg. Muzej Sisi, u bečkom Hofburgu, takođe će biti otvoren ,svakog dana od 10:00 do 17:00 časova.

 

Parkiranje u Beču se vraća na stari princip

Zone za kratko parkiranje „Kurzparkzonen“ u Beču, u kojima je po pravilu parkiranje vremenski ograničeno, od 17. marta 2020. godine ukinute su na određeno vreme, zbog Korona krize. Ova privremena uredba je na snazi  do 27. aprila 2020 . godine i od tog datuma vozači u Beču moraju voditi računa o svim propisima koji su i pre važili, jer će nadležne službe početi da vrše kontrolu parkiranja.

 

Aktuelne izveštaje možete pratiti na zvaničnom sajtu Ministarstva zdravlja.

Informacije vezane za Korona virus dostupne su svakodnevno putem telefonske linije 0800-555-621. Svako ko ima sumnju ili  simptome Korona virusa treba da ostane kod kuće i pozove zdravstveni broj 1450.

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

NOVO U AUSTRIJI! Onlajn knjižara! Više od 40.000 naslova na srpskom jeziku! Kliknite na baner ispod i uplovite u carstvo knjiga!

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Bečki zoološki vrt bogatiji za još jednu bebu

 

Parkiranje u Beču se vraća na stari princip

Beč: Gradski robot odgovara na pitanja preko mobilnog!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava