Austrija ulazi u novo zatvaranje i treći “lockdown” od 26. decembra

19.12.2020

U Austriji se uvode strože mere i novo treće "zatvaranje" koje uključuju prestanak rada trgovina i ograničenje kretanja i socijalnih kontakata.

(c) pixabay.com

Austrijska vlada na čelu sa kancelarom Sebastianom Kurzom u petak je potvrdila nagađanja koja su trajala nekoliko dana pre toga,  a to je da se ipak uvode pooštrene mere u cilju suzbijanja daljeg širenja pandemije korona virusa.

Iako se broj novozaraženih po danu znatno smanjio, cilj novih mera je spustiti brojku ispod 100 zaraženih  na 100.000 stanovnika. Zbog toga je austrijska vlada donela novi paket mera koje se odnose na zabranu kretanja, ponovno zatvaranje trgovina i uslužnih radnji, nastavu u školama nižih razreda, kao i posetu javnim događajima.

Od 26. decembra 2020. do 18. januara 2021. godine počinje novi “lockdown” i  zatvaraju se sve trgovine (osim supermarketa i trgovina mešovite robe i drogerija) i  radnje koje pružaju uslužne delatnosti.

Posle božićnog raspusta škole su trebale da počnu sa radom 7. januara, ali se to neće dogoditi već će se nastava  u prvoj nedelji odvijati na daljinu.

Zabrana kretanja važi preko celog dana, a kuća se može napustiti samo u slučaju  odlaska u kupovinu, odlaska na posao, pomoći drugima, kraćeg odmora i šetnje na otvorenom. Ovo je takozvana prva faza, dok druga faza podrazumeva masovno testiranje. Treća faza podrazumeva  povratak “normalnom životu” uz pomoć vakcine, do leta 2021.

Od 15. do 17. januara biće izvršeno drugo masovno testiranje, a osobe koje izvrše testiranje mogu posećivati trgovine, kulturne ustanove, restorane i hotele. Nime, negativan test od 18. januara znači da se osoba može slobodno kretati i posećivati kulturne ustanove. Za sve ostale, koji ne izvrše testiranje, zabrana kretanja važi do 24. januara 2021. godine.

Za Badnje veče i prvi dan Božića važi ograničenje okupljanja do 10 soba u zatvorenom prostoru, a 31. decembra i 1. januara  važi  celodnevna zabrana kretanja osim u četiri slučaja (kupovina, posao, pomoć drugima i šetnja na svežem vazduhu).

Učitelji i profesori, uslužni radnici, zaposleni u  ugostiteljstvu, trgovinama, građevinarstvu, osobe u javnom prevozu i zdravstveni radnici moraju se testirati jedom nedeljno  ili nositi FFP2 maske.

 

 

Na snazi novi režim za ulazak u Austriju

Od  19. decembra 2020. godine osobe koje ulaze u Austriju moraju ići u desetodnevni karantin koji se može prekunuti posle petog dana ukoliko se o svom trošku uradi PCR ili antigen test i naravno ukoliko rezultat bude negativan.

Ovo pravilo ne važi za osobe koje putuju zbog poslovnih razloga, za one koji se moraju odazvati na sudski  poziv i  osobe koje najmanje jednom mesečno dolaze u posetu porodici.

“Povratak u Austriju i dalje je moguć, ali ulazak u zemlju će biti znatno otežan”, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Karl Nehammer, koji je savetovao putnike da već na granici imaju  popunjen formular o obaveznom karantinu,  kako bi se smanjilo čekanje i  gužve pri ulasku u Austriju.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava