Popuštanje mera u Austriji od 7. decembra

02.12.2020

Austrija je donela odluku o postepenom popuštanju mera koje važe od 7. decembra 2020. godine i odnose se na nekoliko oblasti.

Foto (c) pixabay

Na konferenciji za medije, kancelar Sebastian Kurz, ministar unutarnjih poslova Karl Neamer i vicekancelar Verner Kogler i ministar zdravlja Rudolf Anšober predstavili su sledeće mere koje će važiti od 7. decembra 2020. godine. Tada će se otvoriti trgovine i osnovne škole, a restorani i hoteli ostaćezatvoreni do sredine januara 2021. godine..

Prema novim merama, i dalje važi zabrana kretanja, tačnije domaćinstvo se se sme napuštati bez preke potrebe  od 20:00 do 6:00 sati ujutru. Dakle, u ovo određeno vreme se može izaći iz kuće  samo u slučaju odlaska na posao, nabavke životnih potrepština, pomoći drugima i šetnje na svežem vazduhu i sporta. Tokom dana moguće je susretati se sa osobama iz drugih domaćinstava  i to do šest odraslih ljudi, uz šest maloletne dece.

Vrtići i osnovne škole se otvaraju od 7. decembra, a deca od desete godine moraju nastaviti sa nošenjem zaštitnih maski. Za više školske razrede i studente ostaje na snazi  onlajn nastava, a maturanti se mogu vratiti u školske klupe.

Od 7. decembra takođe se  otvaraju sve prodavnice i lokali koji pružaju uslužne delatnosti, ali sa ograničenim brojem ljudi u zatvorenom prostoru. U prodavnici može boraviti jedan kupac na 10 kvadratnih metara, a u uslužnim radnjama se ne sme prodavati hrana i piće.

Biblioteke i muzeji se otvaraju 7. decembra sa ograničenjima (zaštitna maska i  10 kvadratnih metara po posetiocu).

Putovanje i lista zemalja sa visokim rizikom

Sve zemlje, koje u sedmodnevnom proseku imaju više od 100 zaraženih na 100.000 stanovnika, što se tiče Austrije, nalaziće se na listi rizičnih prostora. Osobe koje dolaze iz ovih područja moraju boraviti u samoizolaziji u trajanju od 10 dana ili se mogu testirati posle pet dana.

 

Mere za Božić, Novu godinju i skijanje

Kada je reč o prazničnim danima 24., 25., 26. i 31. decembra broj osoba u jednom društvu je ograničen na ukupno deset osoba, bez obzira iz koliko domaćinstava.

Od 24. decembra se otvaraju žičare i gondole i svi sportski centri na otvorenom i mogu se koristiti uz obavezno nošenje zaštitne maske. Skijanje će biti dopušteno, ali ne u vidu skijaškog odmora, već u vidu dnevnog skijanja.

Svi sportski centri za amaterske i hobi sportove ostaju zatvoreni do januara, uključujući fitnes centre i bazene. Od 7. januara otvaraju se kulturne ustanove i bioskopi uz propisana ograničenja.

Kulturna događanja poput koncerata, pozorišnih predstava, izložbi, sajmova i slično, zasad se neće održavati.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava