Nove strožije mere u Austriji stupaju na snagu od nedelje

23.10.2020

Austrijska vlada donela je odluku da nove mere umesto danas, stupe na snagu u nedelju uz obrazloženje da se građanima da dovoljno vremena da se upoznaju sa novim merama.

Foto Screenshot Facebook Sebastian Kurz

Zbog povećanog broja novozaraženih, Austrija je pre nekoliko dana donela odluku da od petka 23. oktobra pooštri mere kako bi zaustavila širenja koronavirusa.

Međutim, primena novih mera stupiće na snagu dva dana kasnije,  tačnije u nedelju 25. oktobra 2020. godine.  Ministar zdravlja Rudolf Anšober odlučio se za pomeranje uz obrazloženje da građani  moraju dobiti još malo   vremena da se upoznaju sa novim merama.

Nove mere se pre svega odnose na pravila o okupljanju, obavezi nošenja zaštititnih maski u skoro svim javnim prostorima, kao i držanje distance. U međuvremenu je stigla i uredba koja će važiti od 7. novembra, a odnosi se na nošenje vizira od pleksiglasa i drugih providnih materijala. Naime, vizir je proglašen kao nedovoljno dobra zaštita i neodekvatna zamena za zaštitnu masku, tako da više nije dozvoljeno da se nosi samo vizir.

„Svesni smo da su ove mere nepopularne ali su nužne“, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurc pre nekoliko dana.

On je objasnio kako će period u narednim mesecima iziskivati od svih građana Austrije napore kako bi se suzbilo širenje virusa.

„To će biti izazovni meseci , ali što smo složniji i što više pojedinaca bude poštovalo mere to ćemo bolje proći kroz ovu fazu“, rekao je Kurc i dodao da će se Austrija, ako se ne zaustavi trend rasta broja novoobolelih, suočiti s brojem od čak 6.000 novozaraženih dnevno.

„Mi moramo učiniti sve kako bi sprečili novi lockdown“, zaključio je austrijski kancelar predstavljajući strože mere.

Nove mere koje stupaju na snagu od nedelje odnose se na okupljanje osoba u zatvorenom i na otvorenom prostoru. Tako je u Austriji  ubuduće dozvoljeno okupljanja najviše šest osoba u zatvorenom prostoru i  dvanaest osoba na otvorenom.

To se odnosi i na ugostiteljske objekte pri čemu će restorani s više od 50 sedećih mesta morati da imaju poseban sigurnosni koncept  i “Kovid izaslanika”.

Odluke o ograničenju radnog vremena ugostiteljskih objekata, o čemu se proteklih dana raspravljalo, ostavljene su na izbor pokrajina koje mogu reagovati samostalno i to u zavisnosti od razvoja epidemiološke situacije.  Ministar unutrašnjih poslova  Nehammer je izjavio da se sprovodi intezivna kontrola u ugostiteljskim objektima.

Profesionalno organizovane manifestacije  u zatvorenom prostoru mogu primiti 1.000 posetilaca, a na otvorenom 1.500 osoba. Događaji kao što su fudbalske utakmice ili predstave u Državnoj operi smeju biti realizovane samo na fiksnim sedećim mestima, a za vreme događaja se obavezno moraju nositi maske.

Za skupove sa više od šest osoba u zatvorenom i više od 12 osoba na otvorenom od 1. novembra organizatori moraju da imaju koncept prevencije, a pored toga potrebna je i dozvola za održavanje manifestacije od nadležnih opštinskih vlasti.

Prodaja hrane i pića je dozvoljena samo na događajima gde je ugostiteljstvo u prvom planu, a konzumiranje je dozvoljeno samo za stolom i označenim sedećim mestima. Na sportskim terenima je takođe zabranjena prodaja hrane i pića, ali za događaje koji traju duže od tri sata je dozvoljenaprodaja.

Uredba se odnosi i na probe i nastupe horova i muzičkih orkestara. Umetnici amateri ubuduće  mogu da nastupaju zajedno samo do šest osoba u zatvorenom, a na otvorenom 12, dok je kod profesionalnih umetnika dozvoljeno prisustvo od 50 ali uz obavezan koncept prevencije. Ukoliko ima više od 50 učesnika u zatvorenom prostoru i na otvorenom 100 ljudi, neophodan je i “Kovid izaslanik”.

Pored dosadašnjih mera kao što su nošenje maske, držanje razmaka i higijenska pravila, na snazi su i poštrena pravila u ustanovama u kojima borave osetljive grupe stanovništva kao što su na primer starački domovi.

„Više nema poseta bez najava, a predviđene su i zdravstvene provere i merenje temperature“, rekao je ministar zdravstva Rudolf Anšhober. On je odbacio navode po kojima se radi o izolaciji ovakvih ustanova.

 

Maske i distanca su obavezne

Prilikom ulaska na javna mesta na otvorenom mora biti držana distanca prema osobama koje ne žive u istom domaćinstvu i to  od najmanje jednog metra. Prilikom ulaska u javne zatvorene prostore obavezno je nošenje maske.

Obavezna distanca od jednog metra ne važi za osobe istog domaćinstva, unutar jedne grupe od maksimalno šest osoba, ili grupe od maksimalno šest dece, kao i između hendikepiranih osoba i njihovih pratilaca.

U avionima, kao i javnom prevozu u izuzetnim slučajevima distanca od jednog metra može biti prekršena, ali samo ukoliko se nosi zaštitna maska.

Maske se moraju nositi i u stanicama metroa, železničkim stanicama, tramvajskim stanicama, na aerodromima.

Osobe koje iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi masku moraju imati potvrdu od lekara.

 

VIDEO:

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava