Austrija: Kako glasi nova odluka o pušenju u gastronomiji?

11.12.2017

Predlog da se u gastronomiji u Austriji potpuno zabrani pušenje od 1. maja 2018. godine , dobio je novi epilog. Pušenje je ograničeno na sledeći način.

U okviru završnih koalicionih pregovora buduće austrijske Vlade  ispunjena je želja FPÖ da apsolutna zabrana pušenja u gastronomiji ne stupi na snagu 1. maja 2018. I dalje će, znači, smeti da se puši u odvojenim prostorijama, ali u njima neće smeti da sede osobe mlađe od 18 godina.

Radi zaštite nepušača ugostitelji će ubuduće morati još jasnije da ističu natpise kojima upozoravaju na postojanje prostorije za pušače u lokalu. Pušenje će, dakle, i dalje biti dozvoljeno isključivo u posebno označenim, potpuno od nepušačkog dela fizički odeljenim i zatvorenim sporednim prostorijama (ako se radi o lokalima s više prostorija). Ako to nije slučaj i ako je lokal manji od 75 m2 i pretežno namenjen konzumiranju pića, onda će i tu i dalje moći da se puši.

U svim opisanim izuzecima pušenje će biti dozvoljeno samo ukoliko je osobama mlađim od 18 godina zabranjen pristup, ako se u lokalu ne spremaju jela na licu mesta, ako je lokal u ulaznom delu jasno označen tablama kao pušački i ako je kao takav uredno prijavljen nadležnom organu.  

Dodatno maloletnim osobama će (do navršene 18. godine) biti generalno zabranjeno pušenje (do sada je starosna granica iznosila 16 godina). U saradnji sa saveznim pokrajinama nova Vlada će raditi na odgovarajućim izmenama zakonskim propisa, kako bi se što pre zabranila prodaja cigareta mlađima od 18 godina.

Planira se i zabrana pušenja u automobilima ukoliko se u njima voze osobe mlađe od 18 godina.

Koliko Bečlije konzumiraju cigarete i ostala opojna sredstva, pročitajte u našem prehodnom tekstu na ovu temu.   

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava