Austrija: Veliki porast novozaraženih-Još jedna zemlja stavljena na listu rizičnih za putovanje

18.08.2020

Austrija na listu tzv. „rizičnih zemalja“, nakon Hrvatske, uvrstila još jednu zemlju zbog znatnog porasta broja novozaraženih koronavirusom.

(c) Printscreen Facebook S. Kurz

Danas je u Beču održana konferencija za novinare na kojoj su saopšteni detaljni izveštaji o trenutnoj situaciji u Austriji  u vezi s korona virusom, a saopštena je i nova zemlja koja će biti na crvenoj listi zemalja za rizično putovanje. Na konferenciji su govorili austrijski kancelar Sebastian Kurc, ministar zdravlja Rudolf Anšober i ministar unutarašnjih poslova Karl Nehamer.

Kurc je kazao da je Austrija dobro prošla kroz ovo leto i uspela da sva žarišta epidemije korona virusa drži pod kontrolom, ali i da je poslednjih dana suočena sa pogoršanom situacijom.

“Situacija sa korona virusom se pogoršala i imamo veći broj novozaraženih. To se dogodilo zbog povećanog broja povratnika sa godišnjih odmora koji se nažalost vraćaju zaraženi”, rekao je kancelar.

Prema njegovim rečima, najveća grupa među aktivno obolelima su mladi ljudi, koji su najčešće asimptomatični i ni ne primećuju da su zaraženi. Na taj način oni inficiraju članove porodice i ugrožavaju starije osobe, upozorio je Kurc.

 VIDEO SA KONFERENCIJE

Svi koji su se vratili iz Hrvatske u periodu od 7. do 17. avgusta imaju pravo na besplatan test. Već se prijavilo oko 7.000, a ponuda besplatnog testa važi do petka.

Što se tiče povratnika iz Hrvatske i jugoistočne Europe, Kurc je rekao kako je odlučeno da se kontrole na austrijskim graničnim prelazima dodatno pojačaju s 500 policajaca i 800 vojnika. Vezano uz ponudu testiranja povratnika, rekao je, kako je za njihovo besplatno testiranje spremno 38 takozvanih  „drive in“ stanica u svim austrijskim pokrajinama.

Svi koji su se od 7. augusta do 17. avgusta iz Hrvatske vratili u Austriju,  postoji mogućnost besplatnog testiranja, i apelovao je na građane da tu mogućnost iskoriste. Potrebno je prijaviti se na zdravstvenom  broju 1450  i dobiti termin za besplatno testiranje.

Zbog situacije Kurc je obavestio  javnost da je Austrija na listu takozvanih  „rizičnih zemalja“, posle  Hrvatske, uvrstila Španiju tačnije Balearska ostrva, uključujući i Majorku i Ibicu. Istakao je da odluka stupa na snagu od sledećeg ponedeljka, 24. avgusta 2020. godine. Dakle, svi koji se vraćaju sa Balearskih ostrva u Španiji moraju posedovati negativan test ili moraju u samoizolaziju dok ne stignu rezultati testa.

Inače kontrola na granicama će biti znatno pojačana sa 500 dodatnih policajaca, a razmatra se i mogućnost dodatnih 800 vojnika kao pomoć u zdravstvenoj kontroli putnika koji ulaze u Austriju.

Najnovija statistika pokazuje da je danas čak 286 novozaraženih u Austriji.

Najveći broj novozaraženih su oni koji su se vratili iz Hrvatske, ali ne i samo iz Hrvatske”, rekao je ministar zdravlja Anšober. Među zaraženima je naviše mladih.

“Zato apelujem na građane da se odgovorno ponašaju. Radujte se odmoru, koristite ga, ali ostanite odgovorni i poštujte sve mere zaštite”.

„Pre svega apelujem na mlade. Preuzmite odgovornost, budite oprezni i pridržavajte se svih osnovnih mera zaštite: higijene, držanja razmaka i nošenja maski gde god je to propisano“, rekao je Anšober na kraju izlaganja.

Ministar unutarašnjih poslova Karl Nehamer rekao je da je u avgustu napravljeno 900.000 kontrola. Policajci, zajedno sa zdravstvenim radnicima, proveravali su odakle su putnici dolazili i da li poseduju negativne testove, i ukoliko je bilo potrebno određivali karantin. Samo u toku jučerašnjeg dana 800 osoba je dobilo nalog o obaveznom karantinu.

 

Što se tiče novčanih kazna za prekršioce karantina važe sledeće mere:

-Ukoliko neko nije inficiran korona virusom, a ipak prekrši karantin, pre nego dobije rezultate testa, sledi mu kazna do 1450 evra.

– Ukoliko je neko inficiran korona virusom i ipak prekrši karantim onda se radi o krivičnom prekršaju koji se prijavljuje tužilaštvu.

“Austrija je lepa i sigurna zemlja. Ostanite ove godine u zemlji i uživajte u odmoru i lepotama Austrije. Samim tim manje ćete biti izloženi mogućnošću zaraze”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.

Apelovano je na sve građane koji žive u Austriji da i pored uvedenih mera na graničnim prelazima i dalje poštuju obaveznu distancu kao i ostale mere zaštite.

Svi povratnici sa odmora iz zemalja za koje važi upozorenje na putovanje moraju imati negativan PCR test za ulazak u Austriju, ili moraju prilikom povratka u kućnu izolaciju, odnosno u roku od 48 sati da urade PCR test u Austriji.

Uredba Ministarstva zahteva od nadležnih vlasti da detaljno kontroliše podatke osoba koje se vraćaju iz rizičnih regiona, to jest, ako nemaju negativan test, da su ispravno i sa pravim podacima ispunili formular o mestu gde će se uputiti u karantin do testiranja.

 

 

ŽIVITE U BEČU  I POTREBNA VAM JE DIPLOMA NEMAČKOG JEZIKA ZA VIZU, DRŽAVLJANSTVO I UNIVERZITET? Jezički institut OSSTARRICHI je pravo mesto za vas! Pozovite odmah i informišite se o vašem kursu!

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava