Austrija: Najskuplje kirije u Inzbruku

23.08.2022

Troškovi stanovanja u Austriji su u stalnom porastu, a najnovija analiza pokazuju razliku u cenama kirije u gradovima svih austrijskig pokrajina. Najskuplji je glavni grad pokrajine Tirol – Inzbruk.

Foto:pixabay

Nedavna analiza je pokazala da je u Inzbruku kirija 19,30 evra po kvadratnom metru, a poređenja radi, u Beču  14,70 evra.

Najjeftinije je u Foitsbergu u pokrajini Štajerskoj gde kirija iznosi 7,20 evra po kvadratnom metru. Istraživanje sajta “imovelt” pokazuje da je Inzbruk grad najskuplji, zatim sledi Salcburg, pa Dornbirn i Kicbil, te Feldkirh i Bregenc, pa Inzbruk okolina.
Na šestom mestu je Kufštajn, a tek sedmi Beč. Slede Salcburg okolina i Švac, pa Bludenc i na desetom mestu Medling, gradić pokraj Beča.

Naime, u Salcburgu kirija staje 16,90 evra po kvadratu, a u Dornbirnu i Kicbilu, koji se, takođe, nalaze na zapadu Austrije, 15,70 evra.

Zapad Austrije je skup za stanovanje, što dokazuje činjenica da je devet od deset najskupljih opština u Tirolu, Salcburgu i Forarlbergu. Ko želi povoljnije da stanuje mora da odabere odabrati istok Austrije.

Tri najjeftinije opštine za stanovanje se nalaze u Štajerskoj. Tako u Murtalu i Foitsbergu kirija staje 7,20 evra po kvadratu.

Inače, uobičajeno je u Evropi da je stanovanje u glavnim gradovima najskuplje, ali u Beču su kirije za 4,60 evra povoljnije nego u Inzbruku.

 

Bečki kalkulator za stanarine – provera visine iznosa stanarine u starogradnji

Onlajn kalkulator za stanarine vam može pomoći da u samo nekoliko koraka proveriti da li je visina stanarine u skladu sa propisima. Provera se, u prvom redu, savetuje stanarima u starijim zgradama. Ova online-mogućnost je posebno korisna za osobe koje traže stan i pre zaključivanja ugovora žele da provere ispravnost cene stanarine.

To, međutim, unazad mogu da učine i stanari koji poseduju valjani ugovor. Ispravnost cene stanarine ili takozvana orijentaciona vrednost stanarine, može se izračunati za stanove u zgradama koje su izgrađene pre 1945. godine, ako je stan unajmljen posle  1. marta 1994. Za izračunavanje je potrebno navesti adresu, veličinu stana i njegovu opremljenost (vrsta kupatila, podrumska prostorija, balkon, terasa itd). Probajte i vi Online-kalkulator za stanarine u Beču. (na nemačkom)

 

PROČITAJTE I OVO: 

Kirija u Beču: Izračunajte sa aplikacijom za mobilne telefone

Nove i skuplje stanarine u starogradnji u čitavoj Austriji

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava