Tirol, Salzburg i Vorarlberg novo radno vreme u ugostiteljstvu! U Beču potrebna registracija gostiju!

25.09.2020

 U tri austrijske pokrajine od petka važi novo radno vreme u ugostiteljstvu, a Beč od ponedeljka uvodi obaveznu registraciju gostiju.

Nove korona mere u Austriji odnose se na ugostiteljstvo u važe za tri austrijske pokrajine Tirol, Salzburg i Vorarlberg, kao i nešto malo drugačija za Beč.

Od petka 25. septembra 2020. godine na snazi je nova zajednička mera za ugostiteljske objekte u Tirolu, Salzburgu i Vorarlbergu i ona glasi da se ograničava radno vreme za ugostitelje do 22:00 časova. Novo radno vreme ostaje na snazi tri nedelje, a onda će se ponovo razmotriti epidemiološka situacija.

Kao glavni razlog odluke navodi se da su noćni život i gastronomija jedni od glavnih izvora novih zaraza, a savezna vlada i pokrajine smatraju da je ova mera dobra kao  preventiva i priprema za  zimsku i skijašku sezonu koja je od velike važnosti za ove delove Austrije.

Za razliku od ove tri austrijske pokrajine, u Beču se uvodi sasvim drugačija mera kao preventiva od širenja zaraze konora virusa.

Naime, od ponedeljka 28. septembra 2020. godine, Beč uvodi obaveznu registraciju gostiju u ugostiteljstvu.

Svako ko želi da poseti neki bečki restoran moraće biti upisan na obaveznu listu gostiju.

Gradonačelnik Beča, Mihael Ludvig  objavio je ovu vest u četvrtak i još jednom naglasio da ograničenja radnog vremena neće biti, a umesto nje uvodi se lista gostiju.  Po rečima gradobačelnika Beča nije problem da građani Beča i posle 22 sata zajedno sede za jednim stolom, odnosno draže mu je da se  ljudi druže u ugostiteljskim objektima nego na ilegalnim zabavama.

Uredba obavezne registracije godtiju u bečkim restoranima stupa na snagu u ponedeljak i primenjivaće se do kraja godine. Ugostitelji  ispunjene formulare sa podacima o gostima  moraju  čuvati četiri nedelje. 

Odredba kaže da upisivanje u listu nije nužno od strane gostiju, nego obveza ugostitelja.

Kako je najavljeno, obrazac sadržati prostor za unošenje imena i prezimena, broja telefona, e-mail adresu i vreme posete restoranu.

Zaštita podataka je zagarantovana i  nadležne službe imaju uvid  u ove dokumente samo  u slučaju zaraze.

 

Vaučeri za restorane i kafiće za sva bečka domaćinstva

U cilju podrške gastronomiji sve Bečlije su na kućnu adresu dobili vaučere koje mogu iskoristiti  do kraja septembra 2020. godine u bilo kojem restoranu.

Grad Beč  je na ovaj način želeo pomoći ponovnom pokretanju gastronomije posle korona krize i pomoći  restoranima i kafićima koji su bili dva meseca potpuno zatvoreni.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava