Umesto šaltera: Nova onlajn platforma u Austriji za obavljanje birokratskih poslova

27.03.2019

Austrijska vlada je ovih dana predstavila novu onlajn platformu koja građanima omogućava da u vlastitom stanu ili kući, obave niz neophodnih poslova sa opštinskim ili državnim organima vlasti.

Screenshot YouTube

Jedan od najvećih problema sa kojima se susreću građani pri obavljanju svakodnevnih poslova u komunikaciji sa državnom upravom, kao što su gužve na šalterima, komplikovane procedure, dolaženje više puta radi obavljanja istog posla, posećivanje više institucija radi završavanja istog posla, obimni obrasci i formulari, radno vreme šaltera, nepotrebno usložnjavanje jednostavnih poslova, visoki administrativni troškovi, itd. mogu se uspešno prevazići uvođenjem novih elektronskih servisa za građane.

Austrijska vlada je ovih dana predstavila novu onlajn platformu www.oesterreich.gv.at  koja građanima omogućava ne samo da dobiju sveobuhvatne informacije iz oblasti rada javne uprave, već i da zavaljeni u fotelji  u vlastitom stanu ili kući, brzo i efikasno, a pre svega štedeći vreme i živce, obave niz neophodnih poslova sa opštinskim ili državnim organima vlasti. A ono što je od posebnog značaja je činjenica, da je kompletna ponuda sada dostupna i za tablet i pametni telefon zahvaljujući aplikaciji „Digitales Amt“. Sada se na jednom mestu mogu naći sve informacije sa dosadašnjih portala help.gv.at, Unternehmensserviceportal, Rechtsinformationssystem und data.gv.at (ukupno 55 miliona kontakata godišnje).

 

Obavljanje formalnosti od kuće

Da bi sada na web stranici oesterreich.gv.at  mogao u potpunosti da elektronski obavi sve formalnosti građaninu je potreban samo digitalni potpis ili Handy-Signatur kao pravno važeći elektronski potpis u internetu. I kad se jedanput registruje preko platforme oesterreich.gv.at onda on ima pristup brojnim  drugim servisima kao što su:

  • Prijava i odjava boravka, promena adrese, dobijanje potvrde o prijavi boravka
  • Potvrda o nekažnjavanju
  • Prijavljivanje rođenja deteta ili smrtnog slučaja
  • Izvod iz knjige rođenih
  • Uverenje o državljanstvu
  • Zahtev za dostavljanje glasačkog listića za glasanje pismenim putem
  • Informacije o pojedinačnim temama, nadležnim institucijama i potrebni formulari

Oni koji imaju pravo glasa za predstojeće izbore za Evropski parlament mogu već sada preko navedenog portala zatražiti dostavu glasačkog listića kako bi glasali pismenim putem.

A oni koji imaju austrijski pasoš ili ličnu kartu biće, kad se registruju, automatski upozoreni  da treba da podnesu zahtev za nova dokumenta jer aktuelnim ističe važnost.

Za najveći deo ovih slučajeva je preduslov posedovanje austrijskog državljanstva.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava