U Austriji počinje masovno testiranje građana

03.12.2020

Širom Austrije počinje masovno testiranje građana u cilju spečavanja novog, trećeg zaključavanje države. Masovno testiranje se sprovodi na dobrovoljnoj bazi, brzim antigen testovima.

Foto: © David Bohmann / PID

U narednom periodu u Austriji će se odvijati masovno testiranje građana na koronavirus. Stanovnici Austrije su pozvani da učestvuju u dobrovoljnom testiranju takozvanim antigenskim testovima na koronavirus u nekoliko sledećih nedelja.

Za testiranje je neophodna registracija na stranici oesterreich.gv.at, a u Tirolu i Vorarlbergu testiranje je moguće napraviti bez prethodne registracije.

Raspored masovnih testiranja po austrijskim saveznim pokrajinama:
Beč: 4. do 13. decembra 2020.
Donja Austrija: 12. i 13. decembra 2020.
Tirol: 4. do 6. decembra 2020.
Salzburg: 11. do 13. decembra 2020.
Vorarlberg: 4. do 6. decembra 2020.
Bugenland:  10. do 15. decembra 2020.
Koruška: 11. do 13. decembra 2020.
Gornja Austrija: 11. do14. decembra 2020.
Štajerska: 12. i 13. decembra 2020.

U okviru masovnog testiranja radi se brzi antigenski test pomoću brisa iz nosa ili grla.

 

Beč i masovno testiranje

U Beču počinje masovno testiranje građana na koronavirus na tri lokacije, u Bečkoj gradskoj dvorani, u hali Marks i na Bečkom sajmu. Testiranje će biti sprovedeno od 4. do 13. decembra 2020. godine. U tom periodu će biti organizovano 300 linija za testiranje. Predviđeno je da se u toku jednog sata testira 15.000 građana. Lokacije će biti otvorene svakog dana od 8:00 do 18:00 časova. Neophodno je da se građani prethodno prijave za testiranje.

Sve osobe starije od 6 godina koje imaju prebivalište u Beču od.4.12. do 13.12.2020. mogu se besplatno testirati na Korona-virus.

Ako imate simptome prehlade kao što su povišena temperatura i groznica ili ste izgubili čulo mirisa ili ukusa, ne smete doći na masovno testiranje, nego morate pozvati broj 1450.

Detalje o testu, rezultatu i čitavoj proceduri naći ćete pod linkom  o masovom testiranju na Koronu.

Vojska je zadužena za obezbeđivanje brzih antigenskih testova, prijavljivanje za testiranje i sprovođenje istog, dok je grad Beč odgovoran za infrastrukturu. Za uzimanje briseva Vojska će imati podršku saniteta udruženja Samariten i drugog medicinskog osoblja. Ukoliko je antigenski test pozitivan, sprovodi se PCR test na licu mesta kako bi se potvrdio rezultat antigenskog testiranja.

Beč je započeo kampanju u štampanim i onlajn medijima, putem društvenih mreža i na radio stanicama kako bi podstakao građane da se testiraju. Planirana je i kampanja sa influenserima na društvenim mrežama koji bi se testirali i pozvali svoje pratioce da urade isto.

 

Procedura testiranja

Prvo Vam je potreban termin. Termin možete zakazati online putem, tj. preko web-stranice Ministarstva zdravlja pod www.oesterreich-testet.at koja je dostupna od 2. decembra. Tamo se možete registrovati i prijaviti za određeni termin. Dođite u vreme odabranog termina do testne ulice i ponesite sa sobom sledeće: e Card i službeni identifikacijski dokument s fotografijom, kao i odštampanu potvrdu o Vašoj online prijavi. Tada ćete biti upućeni u određenu  “ulicu” (kolonu) za testiranje gde će se napraviti test. Rezultat brzog testa dobićete na licu mesta. Ako je rezultat negativan, možete napustiti mesto testiranja. Ako je rezultat pozitivan, napraviće se PCR test grgljanjem kako bi se brzi test potvrdio. Ovaj drugi test je precizniji, ali se duže čeka na rezultat. Rezultat PCR testiranja grgljanjem dostaviće  Vam se naknadno.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava