Austrijski savez folklora organizuje svoju prvu manifestaciju

07.06.2021

Prva zajednička manifestacija folklornih udruženja Austrije pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci“ biće održana u subotu 19. juna.

U subotu 19.06.2021. sa početkom  sa početkom u 18:00 u Sali VHS Meidling,  na adresi 1120 Wien, Längenfeldgasse 13-15, biće održana  prva zajednička manifestacija folklornih udruženja Austrije pod nazivom “Sa tradicijom i kulturom zajedno u budućnost – prvi koraci“.
Ova manifestacija ima za cilj da posle duže pauze uz poštovanje svih propisanih mera u vezi Covida-19 mera okupi članove udruženja iz čitave Austrije koja se bave folklorom i na taj način pruži mogućnost izvođačkim ansamblima ovih društava da pokažu svoje znanje, da se upoznaju, druže i razmene iskustva na polju folklora.

Osim kulturno umetničkog programa ovom prilikom biće prezentovani ciljevi i planovi ovog dugo planiranog i preko potrebnog Saveza folklornih udruženja u Austriji.
„Nakon više decenija negovanja i razvijanja srpskog folklora, zahvaljujući čvrstoj volji i želji velikog broja Kulturno-umetničkih društava u Austriji osnovan je prvi Austrijski savez srpskog folklora.

U kooperaciji sa institucijama u Austriji, Srbiji i ostalim Savezima u drugim zemljama Evrope, Austrijski savez srpskog folklora savez bavi se unapređenjem, očuvanjem i razvojem srpskog folklora i potrebama, kako Kulturno-umetničkih društava tako i umetničkih rukovodioca.

“Po prvi put imamo jednu specijalizovanu organizaciju koja se bavi izričito folklorom i srpskom kulturom. Ova organizacija ima za cilj da uspostavi jednake kriterijume za promovisanje i očuvanje našeg kulturnog nasleđa u Austriji“ izjavili su iz Upravnog odbora Saveza folklora, na čelu sa Aleksandrom Sašom Stankovićem.

Ovim putem Austrijski savez srpskog folklora poziva sve klubove i  pojedince da zaborave na sve nesuglasice iz prošlosti i da se pridruže zajedničkom cilju. Želja je da se pokaže jedinstvo, snažna volja i spremnost da se očuva i unapredi tradicionalno nasleđe koje se prenose na buduće generacije u dijaspori.

Uprkos dugoj pauzi i strogim merama, dolazak i učešće na manifestaciju su potvrdila brojna  folklorna udruženja iz svih delova Austrije. Inače, kontigent ulaznica za gledaoce, koji je bio ograničen zbog Kovid mera   već je rasprodat.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava