Austrijsko državljanstvo: Broj “novih” državljana opao za 20,5 odsto

21.08.2020

Austrijsko državljanstvo najviše je dodeljeno osobama koje su predhodno imale državljanstvo Srbije i Bosne i Hercegovine.

(c)pixabay

Pandemija korona virusa imala je uticaj na mnoge sfere života u Austriji pa i na broj onih koji su dobili austrijsko državljanstvo. Naime, u prvoj polovini 2020. godine austrijski pasoš dobilo je 20,5 odsto manje osoba nego u istom periodu prošle godine. U prošloj godini, u periodu od januara do juna, austrijsko  državljanstvo je dobilo  5.349 osoba, a ove godine 4. 254. Za razliku  od 2019. godine kada se u prvoj polovini godine zabeležilo povećanje od 6% u odnosu na isti period u 2018. godini, trend opadanja broja novih Austrijanaca od 20,5 odsto u ovoj godini je očigledan.

Većina novih Austrijanaca dolaze iz sledećih zemalja: Srbije (503), a slede Bosna i Hercegovina (477), Turska (397), Kosovo (231) i Iran (173).

Više od trećine novih austrijanaca u prvoj polovini 2020. godine rođeno je u Austriji (1 534 ili 36,1 odsto), dok žene prednjače, jer je više od polovine državljanstava pripalo ženama (54,3 odsto). Udeo dece mlađe od 18 godina sa novim državljanstvom bio je 33 odsto.

Trend opadanja broja novih državljana osetio se i u ostalim austrijskim pokrajinama. Najveći pad zabežen je u Burgenlandu (-32,7%), zatim u Salzburgu (-29,3%) i Beču (-28,2%). Slede Gornja Austrija (-20,6%), Donja Austrija (-14,4%), Štajerska (-12,7%), Tirol (- 6,6%) i Forarlberg (-1,0%). Samo je u Koruškoj bilo više onih koji su dobili austrijsko državljanstvo u odnosu na prvu polovinu 2019. godine (plus 28,1%).

Podnosioci za austrijsko državljanstvo morali su da ispune zakonske uslove kao što su da već najmanje šest odnosno deset godina imaju stalno prebivalište u Austriji, da dokažu znanje nemačkog jezika i  održivu  integraciju, a u obzir se uzima i rođenje u Austriji,  državljanstvo neke od zemalja članica EEP ili  priznatog statusa izbeglice.

 

Podnosilac molbe za austrijsko državljanstvo mora dokazati dovoljno znanje nemačkog jezika, to jest, potvrdu o položenom ispitu iz nemačkog. Takođe, mora polagati i ispit o poznavanju nove domovine, Austrije.

 

ŽIVITE U BEČU  I POTREBNA VAM JE DIPLOMA NEMAČKOG JEZIKA ZA VIZU, DRŽAVLJANSTVO I UNIVERZITET? Jezički institut OSSTARRICHI je pravo mesto za vas! Pozovite odmah i informišite se o vašem kursu!

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava