Beč dobio presudu protiv platforme Airbnb

14.05.2021

Grad Beč je u sudskom sporu protiv platforme Airbnb dobio presudu u slučaju davanja u podzakup stanova koji su u vlasništvu grada.

Foto: © Ahmad Tolba

Trgovinski sud u Beču je u prvoj instanci doneo odluku da stanovi koji su u vlasništvu grada Beča, ne smeju da se oglašavaju na platformi Airbnb kako bi se davali u podzakup.

Beč je u prošlosti predao spisak svih stanova u njegovom vlasništvu i u više navrata zatražio od internet platforme da onemogući izdavanje istih, tako što će blokirati oglase sa njihovim adresama. Na taj način bi nedozvoljeno iznajmljivanje stanova bilo sprečeno.

„Grad je bio prinuđen da pokrene pravni postupak. Airbnb jeste ponudio da blokira sporne oglase, ali samo ukoliko ih služba koja upravlja gradskim stanovima pronađe i prosledi. To u praksi nije bilo izvodljivo“, navodi se u saopštenju kancelarije Katrin Gal, članice gradskog veća zadužene za stanogradnju.

„Potpuno je izvodljivo da platforme kao što je Airbnb podrže grad u borbi protiv zloupotrebe gradskih stanova. Ukoliko gradski službenici moraju da proveravaju svaki oglas pojedinačno, to nije efikasno, a u mnogim slučajevima i nemoguće“, stoji u saopštenju Katrin Gal.

U presudi se navodi da optužena mora da obustavi oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup stanova grada Beča čije su joj adrese poznate, pogotovu preko mobilnih aplikacija ili veb stranica i pogotovu u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com. Odluka još nije pravosnažna, a Airbnb je najavio da će ispitati odluku suda i da je planirano izdavanje saopštenje u vezi sa tim.

Gradska služba „Bečko stanovanje“ upravlja stanovima koji su u vlasništvu grada i daje ih u zakup građanima po povoljnim uslovima. Beč raspolaže sa 220.000 takvih stanova.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava