Zanimljiv eksperiment: Zamena stana sa drugim Bečlijama na jedan dan

26.07.2019

Zamenu stana i životnog prostora, na jedan dan, sa nekim drugim stanovnikom Beča, možete doživeti ukoliko se prijavite za učešće u zanimljivom eksperimentu.

© wie wir wohnen

Arhitektonski centar u Beču (Architekturzentrum Wien) u septembru 2019. godine organizuje zanimljiv eksperiment u oblasti stanovanja pod nazivom “Kako mi stanujemo” (wie wir wohnen).  Zainteresovani kandidati mogu da se besplatno presele u “tuđi” stan,  na jedan dan. Projekat zamena stana je deo projekta  “Gradske laboratorije” (Stadtlabore) , koja bi prvenstveno trebala da kulturno obnovi bečka predgrađa.

Zamenu sopstvenih “četiri zida”  tj. zamena stana sa drugim zanimljivim pejzažom, bar na kratko, mnogi  rešavaju tako što otputuju na odmor na nekoliko dana. Arhitektonski centar u Beču  želi da ovo iskustvo Bečlije dožive i učine mogućim u svom gradu i pozivani su u  “živi eksperiment”.

Stanovnici Beča će  međusobno izvršiti zamenu stana, čime će dobiti novi pogled na različite gradske četvrti i druge oblike života ostalih Bečlija.

Na primer, ko je ceo svoj život proveo  na malom imanju na granici Beča, imaće mogućnost da učestvuje u zameni stana, na jedan dan, u gradskoj četvrti u centru grada i obrnuto.

Jedna noć u nepoznatom stanu

Početak projekta je planiran za 21. septembar kada će se vršiti i primopredaja ključeva. Učesnici u projektu će tom prilikom kratko razmeniti informacije o svojim stanovima, pre nego se presele u nove, nepoznate stanove. Dan i po kasnije, kandidati će se ponovo sresti i podeliti stečeno iskustvo u tuđim stanovima, uz zabavu sa muzičkim programom.

Filmska ekipa „Mies. Magazins“, televizijskog formata studenata arhitekture koji se emituje na televiziji  OKTO TV, pratiće učesnike u njihovim “novim” stanovima, ako budu bili saglasni sa tim. Snimci će se pretočiti u film koji će biti prikazan u novembru na završnom događaju projekta.

Zainteresovani za učešće u eksperimentu “Kako mi stanujemo” (wie wir wohnen)  se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici Architekturzentrum Wien do 1. septembra 2019. godine. Projektni tim zatim odlučuje ko će sa kim zameniti svoj stan. Obavezna je i fotografija stana kandidata koji učestvuje u projektu.

Beč: Kulturne gradske laboratorije 

Ovaj eksperiment u oblasti stanovanja je jedan od dvanaest “gradskih laboratorija” (Stadtlabore) koje je u martu predstavila bečka ministarka za kulturu, Veronica Kaup-Hasler (SPÖ). Sa budžetom od ukupno 700.000 evra, Grad Beč promoviše kulturne programe u bečkim okruzima,  do kraja ove godine,  kako bi se kroz umetnost i kulturu “ubrizgao svež vazduh u bečke okruge”, istakao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig (SPÖ), tokom prezentacije projekta.

Ludwig/Kaup-Hasler_  (c) C.Jobst/PID

Osim Arhitektonskog centra (Architekturzentrum Wien) partneri u ostalim projektima su na primer  F23 u Lizingu ili  fabrika traktora u Floridsdorfu, a manifestacije uključuju koncerte na pijacama, Dečji tepih za čitanje, brojne radionice i predstave, koje će se održavati u opštinskim zgradama u Beču.  

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

Bečka stambena kartica i novi zakon za stanare

Beč po 10 put grad sa najboljim kvalitetom života na svetu

Uskoro u Beču: Bez imena i prezimena na zvonu za interfon

Stanovi u Beču: 10 najvažnijih propisa u opštinskim stanovima

 

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava