BEČ: Lockdown produžen do 2. maja

13.04.2021

Beč se nalazi u u svom četvrtomzaključavanju koji je trebao da traje do 18. aprila, isto kao i u dve austrijske pokrajine - Donjoj Austriji i Burgenlandu.

Foto: Screenshot Facebook Michael Ludwig

 

Vlasti pokrajine i grada Beča odlučile su da aktuelne epidemiološke mere i zaključavanje produže do 2. maja 2021. godine,dok će đaci da se vrate u škole od 26. aprila.

Gradonačelnik Beča Michael Ludwig odluku je donio nakon razgovora sa stručnjacima, pogotovo s doktorima intenzivnih odeljenja. Zaključavanje je produženo zbog aktuelne situacije u bečkim bolnicama, pre svega zbog broja pacijenata na intenzivnoj nezi koji se popeo na rekordan broj od oko 250, a trenutno je od 778 pacijenata u bečkim bolnicama koji su zaraženi korona virusom.

Po Ludvigovim rečima, najnoviji mutirani virus zadaje najveći problem zdravstvenom sistemu u Beču.

“Zbog britanskog soja nalazimo se u potpuno novoj situaciji“, objasnio je Ludvig, ukazujući na to da je sve više mlađih pacijenata i da se novi soj brže i agresivnije širi.

Ludvig je kazao da je već u kontaktu sa saveznim vlastima, ali i kolegama iz pokrajina Donja Austrija i Burgenlanda,  koje će  takođe razmotriti produženje mera i zaključavanja.

Kako će izgledati mere od maja,  za sada još nije dogovoreno, a nije isključena i mogućnost da će tada ponovo početi da radi i ugostiteljstvo.

 

I Donja Austrija u Lockdownu do 2. maja

Ubrzo posle odluke Beča da produži zaključavanje do 2. maja, isti potez je povukla i predsednica Donje Austrije,  Johanna Mikl-Leitner.

Mikl-Leitner je izjavila kako i Donja Austrija ima poteškoće s velikim brojem korona pacijenata na odeljenjima intenzivne nege, tako da će lockdown umesto do 18. aprila, trajati do 2. maja i u ovoj austrijskoj pokrajini.

Hans Peter Doskozil, predsednik pokrajine Burgenland,  u kojoj su važile iste mere kao i Beču i Donjoj Austriji, o daljim merama će odlučiti u sredu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava