Beč poziva građane da se uključe u ozelenjavanje grada

23.04.2021

Beč kao milionska metropola ima rekordni udeo zelenih površina od ukupno 53 odsto: 1.000 parkova, 500.000 stabala kao i bezbroj zelenih površina u gradskom području.

Foto: (c) pixabay

Grad Beč je raspisao konkurs za najbolje ideje u oblasti ozelenjavanja grada pod motom „Napolje sa asfalta – više zelenila za trgove i ulice Beča“. Konkurs je otvoren za sve zainteresovane građane.

Ukoliko stručna komisija proceni da se prijavljene ideje mogu realizovati, one podležu javnom glasanju na internet stranici konkursa. Ocene komisije i glasovi građana će izabrati najbolje ideje. Konkurs je otvoren do 16. maja 2021. godine.

„Toplotna ostrva u javnom prostoru su jedan od glavnih izazova i za Beč koji pokušavamo da savladamo na različite načine. U milionskom gradu nije moguće zasaditi drveće na svakom mestu, ali se zato trudimo da pronađemo druga rešenja kako bismo ozelenili i rashladili trgove i ulice“, izjavila je Uli Zima članica gradske vlade zadužena za urbanizam.

Nakon što je raspisao konkurs za svoje građane Grad Beč je pozvao i pejzažne arhitekte, arhitekte, urbaniste, prostorne planere, dizajnere i umetnike iz Evrope da predaju svoje kreativne i inovativne ideje za ozelenjavanje javnog prostora u Beču. Traže se rešenja koja se mogu prilagoditi različitim prostornim uslovima.

Nagrađeni projekti će biti realizovani u različitim delovima grada. Konkurs je otvoren do 31. maja 2021. godine, a stručnim žirijem predsedava pejzažni arhiteka i univerzitetska profesorka Kordula Lojdl-Rajš.

 

Beč je već dugi niz godina grad sa najboljim kvalitetom života, a  prošle godine proglašen je i “najzelenijim gradom” na svetu. U poslednjih deset godina je preuređeno ili novoizgrađeno 204 parkova na površini od 65 hektara, a najveći razlog tome je borba  protiv klimatskih promena i vrućina u gradu.

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava