U Beču besplatne vakcine protiv gripa od 1. oktobra

01.10.2020

Grad Beč od 1. oktobra 2020. godine sprovodi akciju besplatnog vakcinisanja protiv sezonskog gripa, koje se može izvršiti u sedam centara i još nekoliko lokacija u gradu.

Foto: © PID

Od 1. oktobra 2020. godine Grad Beč započinje akciju besplatne vakcinacije protiv sezonskog gripa.

Ovim programom Beč želi da zaustavi ili oslabi ovogodišnji talas gripa i na taj način rastereti zdravstveni sistem  zbog pandemije korone. Obe bolesti imaju slične simptome i mogle bi da izazovu ozbiljne zablude i zdravstvene posledice za stanovnike Beča.

Otvoreno je sedam centra za vakcinaciju, a besplatno vakcinisanje se može izvesti i u centrima za vakcinisanje austrijskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i u posebnom tramvaju “Impfbim” koji je pretvoren u mobilnu ambulantu. On će do janura sledeće godine  biti postavljen na prometnim gradskim lokacijama.

Centri za vakcinisanje nalaze se u bečkim  okruzima 2., 3., 12., 15., 18., 21. i 22. , a u funkciji su i četiri centra za vakcinaciju austrijskog Fonda za zdravstveno osiguranje u 3., 7., 10. i 21. okrugu.

Tramvaj će biti dostupan kao mobilna ambulanta za vakcinaciju šest nedelja na lokacijama Karlsplatz, Schwedenplatz, Belvedere, Kennedybrücke, Westbahnhof  i Schottenring.

Pored toga, postoji mogućnost besplatne vakcinacije kod svih lekara opšte prakse koji učestvuju u ovoj akcijii. Lekari mogu da naručuju doze vakcine direktno iz apoteka. Ovog puta pacijenti ne mogu sami dobiti vakcinu.

Svi oni koji žele da se vakcinišu protiv gripa mogu da zakažu termin putem internet portala www.impfservice.wien ili na zdravstvenoj liniji 1450 ili kod lekara koji učestvuju u akciji. Nekoliko dana pre termina za vakcinisanje, građani će dobiti SMS poruku sa podsetnikom. Sama procedura vakcinisanja se odvija brzo i ne očekuju se duga čekanja.

Ovom akcijom Grad Beč je prvenstveno usmeren na starije i hronično bolesne osobe, medicinsko osoblje i decu. Za decu, kod kojih se virus posebno brzo širi, postoji alternativa umesto šprica,  i to u obliku spreja za nos, koji se može koristiti od druge godine života i biće dostupan od sredine novembra.  Inače, vakcina u obliku šprica mogu primiti deca već od šest meseci. U vrtićima i školama neće biti vakcinacije.

Besplatno vakcinisanje u Beču odvijaće se po principu “ko prvi, njemu besplatna vakcina”, pri čemu se Grad Beč nada da potražnja neće biti veća od raspoloživih vakcina.  Obezbeđeno je 400.000 vakcina, što je  tri puta više nego prethodnih godina.

Planirano je da zdravstvene ustanove sprovode i do 3.000 vakcinacija dnevno. Cilj akcije jeste da se jedna četvrtina građana vakciniše protiv sezonskog gripa kako bi u slučaju obolevanja imali blaže simptome, a bolnički resursi bili obezbeđeni za pacijente sa težim bolestima, naročito obolele od Kovida 19. Akcija će trajati do kraja marta 2021. godine.

Prema zvaničnim podacima, 10 odsto odraslih i do 20 odsto  dece svake godine boluje od sezonske gripe.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava