Beč protiv „mržnje na mreži“: Edukacija u bečkim školama

20.04.2023

Govor mržnje u današnje vreme je izrazito prisutan na internetu. Tu se mladi informirišu, druže i dele privatne aspekte života. Nažalost, često su akteri i žrtve govora mržnje.

Foto: pixabay

Grad Beč se zalaže za zaustavljanje mržnje u okviru interneta i ove godine po drugi put sprovodi akciju edukovanja dece uzrasta od 7. razreda osnove škole do 1. razreda srednje škole.

Inicijativu sprovode Advokatska komora Beča i Direkcija za obrazovanje Beča. Ove godine će akcija biti organizovana tokom maja i juna, a sve zainteresovane škole mogu da se prijave za učešće. Advokati uz podršku pedagoga informišu decu o različitim pravnim oblastima kao što su krivična dela, vrste kazni, krivični zakon za mlade, mržnja na internetu, digitalno nasilje, neovlašćeno snimanje i posledice.

„Naročito u uzrastu od 14 godina, kada počinje krivična odgovornost, mnogima je još uvek zabavno nešto što drugima nanosi štetu. Određeni broj učenika, i nažalost neki roditelji, ne vide da su neke radnje već kažnjive. Prevencija je u svakom aspektu života značajna“, objašnjava advokat dr Kerstin Kenig.

U 2022. godini je 107 škola sa 394 razreda i oko 10.000 dece učestvovalo u ovoj inicijativi. Tada je više od 100 članova advokatske komore bilo na raspolaganju za projekat.

 

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava