Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

30.04.2019

Škole u Beču će uskoro imati projekat čiji je cilj da se među nastavnicima, učenicima i roditeljima stvori atmosfera za veći stepen uzajamnog poštovanja. 

Nedavno  je predstavljen novi projekat Grada Beča pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“  („Respekt : Gemeinsam Stärker“) čiji je cilj da se u školama među nastavnicima, učenicima i roditeljima stvori atmosfera za veći stepen uzajamnog poštovanja.  Time bi ove grupe trebalo u svakodnevnom životu da se lakše suprotstave izazovima kao što su omalovažavanje na osnovu pola, porekla, seksualne orijentacije, vere i pogleda na svet, zatim predrasude, napetosti i konflikti u učionici, iskustva sa diskriminacijom ili mržnjom u društvenim mrežama.

Ovim projektom se takođe želi postići da se rad sa mladima i rad u oblasti integracije i poboljšanje položaja žena i devojaka, u još većoj meri  povežu sa školom. Jedan od važnih akcenata je i povećano uključivanje roditelja, kao glavnih partnera u obrazovanju, u ove procese, pa će se ovaj projekat i realizovati u školama sa velikim socijalnim izazovima.

„U osnovi ovog preventivnog programa je, po rečima gradonačelnika Mihaela Ludviga, uverenje, da su učenici i učenice, nastavnici i nastavnice, kao i roditelji, jači samo ako se udruže i tako zajedničkim snagama rešavaju postojeće probleme.”

Birgit Hebajn iz partije Zelenih ističe, da su škole jedno od centralnih mesta  gde je vidljiva, i gde se može osetiti socio-kulturna, jezička i verska raznolikost, kao nešto što je tamo normalno, a ne kao izuzetak. Zato školama treba pomoći kako bi se bolje nosile ne samo sa pozitivnim, već i sa negativnim stranama  raznolikosti društva.

Program treba da sadrži mere i projekte koji će pomoći učenicima da uoče i razviju svoje individualne jače strane, ali i da stvori prostor za uzajamnu razmenu mišljenja, za pitanja, interesovanja, konflikte i probleme kao i da informiše dečake i devojčice o ponudama za savetovanja u raznim oblastima.

Program „Respekt: Zajedno jači“ će u toku narednog leta ući u finalnu fazu i u saradnji sa nadležnim odeljenjima Magistrata Grada Beča kako bi najkasnije sa drugim polugodištem u februaru 2020. godine ušao u fazu testiranja u odabranim školama. To su Nove srednje škole i politehničke škole u kojima postoje socijalni izazovi visokog ili veoma visokog intenziteta.

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 
Austrija: Nova pravila za đake, roditelje i nastavnike

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava