Škole i vrtići u Beču: Izgradnja devet novih obrazovnih kampusa

03.06.2019

Grad Beč pokreće svoj najveći program novogradnje škola i vrtića. Od 2025. godine planirano je devet novih obrazovnih kampusa.

Sedmi kampus u bečkom naselju Wien-Donaustadt koji u septembru počinje sa radom (obuhvaćen prethodnim projektom) © Sonaar

Bečki gradonačelnik Mihael Ludvig je nedavno predstavio novi program izgradnje dodatnih škola i vrtića na različitim lokacijama u gradu. Pored devet edukativnih kampusa od kojih će svaki imati svoj vrtić i osnovnu školu, biće izgrađena i Zgrada stručnih škola kao i Institut za pedagogiku.

Svaki od obrazovnih kampusa u Beču, pod nazivom „Kampus plus“ (Campus Plus),  nudi dodatne sadržaje kao što su omladinski centar ili muzička škola, a planirano je da u svakom od njih boravi oko 1200 dece.

Grad Beč u ceo program izgradnje planira da investira ukupno 700 miliona evra. Prvi najavljeni kampusi će početi sa radom 2025. godine, a sve ustanove će u potpunosti biti završene 2034. godine.

Nove lokacije za izgradnju škola i vrtića u Beču do 2034. godine © PID/Bohmannverlag

Škole u Beču: Kampus , sve na jednom mestu

Svrha kampusa je smeštanje vrtićkih grupa i školskih odeljenja jednih pored drugih kako bi se deca različitih uzrasta družila i zajedno učila. Isto tako, predškolski uzrast posle vrtića, na istoj lokaciji, kreću u prvi razred pa im se time olakšava period navikavanja na školu.

Takođe, u novoj Zgradi stručnih škola u naselju Aspern okupiće se oko 17 bečkih stručnih škola iz oblasti građevinskih i trgovačkih zanimanja.

U Austriji postoji manjak vaspitača i Grad Beč je usredsređen i na izgradnju novog obrazovnog prostora za buduće generacije edukatora. Trenutno se traži lokacija za novu Obrazovnu ustanovu u oblasti elementarne pedagogike.

 

Zanimljivo

– Bečke škole su 2015. godine uvele i program besplatne BIO užine“Frucht macht Schule”, i  jednom nedeljno dobijaju dostavu bio voća i povrća koje se deci svakodnevno deli za užinu.

Cilj projekta je da najmlađim Bečlijama što više približiti važnost zdrave hrane i to regionalnog porekla i pobuditi zadovoljstvo prilikom konzumiranja voća i povrća, i to tu starosnoj dobi u kojoj se prehrambene navike još uvek mogu lako oblikovati.

– Kako bi đake motivisali u Beču su se dosetili da u razrede uvedu ergometre pa se učenici za vreme nastave uče na spravama na kojima imaju i pult za pisanje. Ovaj novativni program nudi srednja škola Dietrichgasse čime je postala prva obvevzna škola koja nudi pohađanje takozvanih „ergometrijskih razreda“.

(c) Stadtschulrat-Wien-Martin-Votava

 

 

PROČITAJTE I NAJNOVIJE VESTI – NASLOVNA OVDE

 

PROČITAJTE JOŠ I OVO: 

Škole u Beču: Novi projekat pod nazivom „Respekt: Zajedno jači“ 

Maternji jezik: Grad Beč traži zainteresovane čitače na maternjem jeziku

*Dozvoljeno je preuzimanje teksta ili delova teksta, ali uz obavezno navođenje izvora i obavezno postavljanje linka ka portalu www.dijaspora.tv

Prijava za Newsletter

Prijavite se na našu Newsletter adresu i budite u toku sa značajnim temama i dešavanjima u dijaspori

Prijava